Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Uvod u filosofiju poviesti

Makanec Julije, Autor

Uvod u filosofiju poviesti

Autor: Makanec Julije

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 1993.

Stranica: 189

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 3,90 €
(~29,38 kn)

Opis:

U razdoblju svoje predavačke djelatnosti na Mudroslovnom fakultetu Hrvatskoga sveučilišta u Zagrebu 1943. godine Julije Makanec držao je predavanja iz filozofije povijesti. Sadržaj toga što je predavao i istodobno pripremao za tisak ostao je dugo vremena daleko od očiju javnosti. Rukopis pod naslovom “Uvod u filosofiju poviesti” sačuvan je, unatoč konfiskaciji ostavštine Julija Makanca 1945. godine, zahvaljujući brizi njegove supruge Branke Makanec, koja je tekst čuvala sa strahopoštovanjem. Za otkriće rukopisa kao i mogućnost uvida u sačuvanu gradu o životu i radu Julija Makanca, kojom se priređivač poslužio u Pogovoru, valja zahvaliti njegovoj unuci Marini Makanec Zaninović i sinu Branimiru Makancu.
Tekst predavanja nosi naslov “Uvod u filosofiju poviesti” i podnaslov “13. predavanja”. Rukopis ima ukupno 256 stranica autorovom rukom pisanog teksta, koje odgovaraju otprilike tipkanim karticama teksta. Usporedbom s drugim Makančevim tekstovima pokazuje se da je riječ o čistopisu pripremljenom za tisak, dakle o drugoj korigiranoj verziji teksta. Tek na nekoliko mjesta autor je naknadno unio pojedine ispravke.
Priređujući tekst za tisak izbjegavali smo veće zahvate i samo je u neophodnim slučajevima izmijenjen izvorni autorov predložak.