Novi jadi Adriana Molea

Novi jadi Adriana Molea” je moderni roman engleske spisateljice Sue Townsend. Budući da je njen roman “Tajni dnevnik Adriana Molea” doživio neočekivan uspjeh, logičan slijed je bio pisanje drugog romana.

Međutim, “Novi jadi Adriana Molea” nisu jedini nastavak, autorica je napisala i sljedeće nastavke: “Adrian Mole na pragu zrelosti”, “Adrian Mole i mali vodozemci”, te “Adrian Mole: godine divljine”.

Roman

Roman je zapravo dnevnička ispovijest glavnog junaka Adriana u kojem on piše sve što se događa u njegovom životu, on opisuje svoje probleme u školi, kod kuće i sve probleme koje prate jednog tinejdžera.

Adrian se suočava s raznim osjećanjima, osjećajem sazrijevanja i ulaska u svijet odraslih. On opisuje odnose sa svojim roditeljima koji nisu idealni, te na kraju djela bježi od kuće. Ovakvo ponašanje je tipično za mnoge tinejdžere. On po prvi put osjeća hrabrost da se suprotstavi svojim roditeljima. Opisuje svoj život u neimaštini, što je zapravo slika mnogih obitelji u osamdesetim godinama. Zanimljivo je da su svi događaji napisani iz njegove perspektive.

Razmišljanja

Adrian je svoje roditelje opisao kao nemarne roditelje koji ne vode brigu o svome djetetu i koji se prepuštaju svojim porocima. Čitatelj ne može otkriti što zapravo njegovi roditelji osjećaju ili bilo koji drugi lik iz djela. Čitatelj sam stvara sliku o svakom liku na osnovu Adrianovih razmišljanja i osjećaja.

Iako njegovi problemi imaju svoju težinu, on zapravo svaku situaciju opisuje na duhovit način. Većina djece njegove dobi bi se sramila pričati o svemu što se događa u njihovim životima, ali on to iznosi na duhovit način i time zabavlja čitatelja i “tjera” ga da knjigu pročita do kraja.

Također, zanimljivo je da se jedan mladić bavi pitanjima morala i socijalne nepravde. Roditelji bi trebali biti ti koji svoju djecu upućuju u to što trebaju raditi, a što ne. Ali Adrian je taj koji razumije da to što rade njegovi roditelji nije dobro i da on ne želi živjeti takvim životom, on želi ostati vjeran Pandori i brinuti se za nju i njegovu buduću obitelj. Razumije da alkohol i cigarete nisu dobar izbor, jer su to poroci na koje se uzalud troši novac i poroci zbog kojih on ostaje bez dnevnih obroka i odjeće za školu.

S njegovim problemima odrastanja, sazrijevanja, ljubavi, bubuljica, odnosa s roditeljima bi se mogli poistovjetiti mnogi tinejdžeri.

Rat Britanije i Argentine

Adrian paralelno opisuje stanje u kojem njegova zemlja, Velika Britanija vodi sukobe s Argentinom oko Falklandskog otočja. U to vrijeme vladala je Margaret Thatcher, kao prva žena na položaju premijera Velike Britanije i zbog svojih stavova i razmišljanja je bila poznata kao Željezna lady. Ona je odlučila vratiti otočje oružanom silom i svi koji su tada u Velikoj Britaniji smatrali da otočje pripada Argentini, bili su društveno neprihvaćeni, što i Adrian opisuje u svojim dnevnicima. U sukobima je Argentina poražena, te je otočje pripalo Velikoj Britaniji.

Svi događaji vezani za ove sukobe su opisani u knjizi, paralelno sa životom koji se odvija u Adrianovom životu.