Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Pavić Milorad, Autor

Predeo slikan čajem

Autor: Pavić Milorad

Predeo slikan čajem

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x12

Izdavač: Srpski izdavač

Godina: 2002.

Stranica: 456

Jezik: Srpski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Predeo slikan čajem nije samo najneobičnija forma romana – on je napisan u obliku ukrštenih riječi koje se popunjavaju, odnosno čitaju, horizontalno i vertikalno. Knjiga za neobično čitanje je ujedno i najneobičnija povijest jedne zemlje koje više nema, ona govori o životu ljudi raspetih između prošlosti kojom ne mogu ovladati i „titoizma“ od kojeg ne mogu umaknuti.

Pavić je svoj roman “Predeo slikan čajem” odredio kao “roman ukrštene riječi”. Zapravo, mogli bismo ga shvatiti kao metaforu “ukrštanja raznih života”, “ukrštanje raznih sudbina”, “ukrštanje raznih životnih priča”, “ukrštanje raznih profila ličnosti i njihovih postupaka”.

Junak romana je Atansaije Svilar o kojem već na početku romana saznajemo da je promijenio ime. Promjenom imena junak zapravo mijenja svoj identitet, kao da završava s prethodnim životom i započinje neki drugi. Slikajući čajem, junak je oslikao stanje njegove duše, povijest njegovog života, sve elemente vezao je s prošlim vremenima, s tradicijom iz koje potječe. Cijela priča zapravo je priča o čovjeku, o graditeljstvu i slikarstvu gdje u početku nije uspješan, da bi nakon toga počeo da stvara čuda, stekao samopouzdanje i osjetio ljubav…

Pavić je „predvodnik postmoderne književnosti“, kako je za njega napisano u Beču, ali i posljednji pisac hilandarske tradicije.