Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Alighieri Dante

Pakao

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Godina: 1983.

Stranica: 254

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 56,00 kn

Opis:

Uvodno pjevanje
Pjesnikov put započinje 1300. godine, kada je imao 35 godina, što se smatra polovicom života. On se izgubio u mračnoj šumi koja simbolizira zlo i traži izlaz. Put su mu spriječili pantera, lav i vučica – simboli neumjerenosti, bahatosti i pohlepe.
Spašava ga Vergilije koji objašnjava Danteu da mora proći kroz Pakao, Čistilište i Raj, a on će ga voditi kroz prvi dio, Pakao.

1. Pjevanje
Dante ne vjeruje da se on može upustiti na takav put, ali Vergilije ga razuvjerava tako što mu objašnjava da ga je poslala Beatrice, kako bi mu pokazao pravi put.

2. Pjevanje
Vergilije i Dante dolaze do vrata Pakla na kojima stoji upozorenje da svi koji ulaze napuste svu nadu. Odmah se čuju brojni bolni uzvici. Tu, u predvorju Pakla bile su duše lijenih, koji su trčali plačući jer su ih proganjale ose, a crvi su im sisali krv iz nogu.
Vergilije dovodi Dantea do obale rijeke Aheront na kojoj su mnoge duše čekale da ih Haron preveze na drugu stranu, u Pakao.
Haron vidi Dantea, živu dušu među umrlima, ali Vergilije mu objasni da putuju po naređenju iz Raja. Vergilije smatra da je Haronova nevoljkost dobar znak jer samo proklete duše prelaze rijeku. Iznenada se zemlja zatresla i Dante se onesvijestio.

3. Pjevanje
Dante se budi na drugoj strani rijeke i zajedno s Vergilijem ulazi u prvi od devet krugova Pakla. Krugovi su smješteni prema težini grijeha, od lakših prema težima.
Prvi krug Pakla je Limb, u kojem su duše nekrštenih, onih koji su živjeli prije Isusa Krista. U tom krugu nalazi se i sam Vergilije.
Nekima poput Noe i Mojsija, Isus je silaskom u Pakao dopustio da ga napuste. Tu Dante susreće mnoge poznate osobe poput Homera, Horacija, Ovidija i Lukana, velikih pjesnika. Oni dovode Dantea do velikog dvorca okruženog sa sedam zidina koje s lakoćom pređu. Unutar zidina nalaze se duše poznatih poput Aristotela, Sokrata, Cezara, Euklida, Ptolomeja…

4. Pjevanje
Pred drugim krugom Pakla stoji Minos i raspoređuje duše u krugove prema tome koliko puta zamota rep oko sebe. Dantea upozorava da je živa duša i da ne smije ući, ali Vergilije opet objašnjava da su Dantea poslali na put iz Raja.
Drugi krug je manji od prethodnog. Pakao je u obliku lijevka pa je svaki krug sve manji, ali su kazne u njemu teže.
U ovom krugu neprestano puše vjetar. Ovdje se nalaze duše preljubnika, poput Semiramide, Kleopatre, Ahila, Tristana, Helene… Dante suosjeća s dušama ovih grješnika jer ih je tu dovela ljubav te poželi razgovarati s nekim i čuti njihovu priču.
Želju mu je ispunila Francesca koja se zaljubila u Paola da Riminija, brata svojega muža. Jednog dana njih dvoje su čitali ljubavnu priču o Lancelotu i poljubili su se. Vidio ih je njezin muž i dao ih ubiti. Dante, koji je osjećao sažaljenje prema njima, onesvijestio se.

5. Pjevanje
U trećem krugu Pakla duše su proždrljivaca. Njihova kazna je vječna kiša koja ih bičuje svojom jačinom. Muči ih troglavi pas Kerber, čuvar Hada, svijeta mrtvih.
Pokušao je spriječiti i Dantea i Vergilija, ali Vergilije im opet oslobodi put. Jedan grješnik prepozna Dantea iz vremena kad je živio u Firenci te ga zamoli da ga se sjeti kad izađe iz Pakla.

6. Pjevanje
Dante i Vergilije dolaze u četvrti krug Pakla u kojem se nalaze škrti i rasipnici. Čuva ih Plutos, antički bog bogatstva. Osuđeni su na guranje velikih tereta. S jedne strane kruga su rasipnici, a s druge škrtci. Kad se sudare teretima vraćaju se natrag i to stalno ponavljaju.
U ovom krugu nalaze se i duše pokvarenih papa, kardinala i svećenika.
Peti krug Pakla nalazi se na rijeci Stiks. Duše gnjevnih kupaju se u blatnoj rijeci, tuku se i grizu jedni druge.
Vergilije upozorava Dantea da se tu nalaze i duše lijenih, koje ne može vidjeti jer su u potpunosti uronjeni u blato.

7. Pjevanje
Dante i Vergilije stižu do velike goruće kule okružene rijekom Stiks. Preko rijeke ih prevozi Flegije. Približavaju se nižem dijelu Pakla, gradu Disu.
Pali anđeli prepriječili su im put, ljuti jer živuća duša pokušava ući u grad. Ovaj puta im Vergilije nije uspio osloboditi put ni ulaz.

8. Pjevanje
Vergilije uvjerava Dantea da će ipak uspjeti ući u grad. Pojavljuju se tri furije, boginje osvete, napola žene, napola zmije. Pozivaju Meduzu da pretvori Dantea u kamen, ali Vergilije mu prekriva oči i tako ga spašava.
Nebeski anđeo priđe vratima grada, otjera furije i oslobodi put Danteu i Vergiliju te oni uđu u šesti krug Pakla.
U grobovima okruženim plamenovima nalaze se heretici, svi koji nisu vjerovali u papinsku doktrinu i u besmrtnost duše.

….