Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Povijest Bizanta 324.-1453.

2. dopunjeno izdanje

Georgije Ostrogorski, Autor

Povijest Bizanta 324.-1453.

2. dopunjeno izdanje

Autor: Georgije Ostrogorski

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2006.

Stranica: 607

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 239,00 kn

Opis:

Bizantska povijest je trajala od 324. godine do propasti 1453. godine pa ova knjiga bilježi najvažnije događaje u tom razdoblju. Autor je poznati stručnjak i ova knjiga je već imala svoja izdanja na kojima su mnogi povjesničari učili bizantsku povijest. Doba selidbe, obrana Carigrada, Karlo Veliki, Simeon Bugarski, Konstantin Porfirogenet, rasulo i propast Bizanta velike su povijesne cjeline u ovom važnom udžbeniku.

Povijest Bizanta važna je sastavnica europske povijesti i kulture. Trajan je kulturni utjecaj i naslijede antike i na hrvatske zemlje, posebno Dalmaciju. Cjelovitošću i sintetičkim, pristupom knjiga G. Ostrogorskog jedan je od vrhunaca povijesne bizantinistike i primjer je teorijske utemeljenosti i konceptualne jasnoće.

Ovo djelo, napisano 1940. postalo je svjetski referentna knjiga za bizantsku povijest. Hrvatsko izdanje prijevod je njemačkog izvornika iz 1965. Knjiga obuhvaća cjelokupnu povijest Bizanta – od osnivanja Konstantinopolisa i prve podjele Rimskog Carstva do njegove propasti 1453.

Drugo izdanje priredio je mr. sc. Hrvoje Gračanin. Obradio je historiografske izvore i priredio opsežnu bibliografiju, napisao studiju o stanju bizantologije i recepciji u nas te priredio rječnik temeljnih pojmova.