Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Prosenjak Božidar

Divlji konj

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Mladost Zagreb

Godina: 1990.

Stranica: 156

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 9,90 €

Opis:

Božidar Prosenjak napisao je jedinstven i prekrasan roman o životnom putu jednog konja. Roman “Divlji konj” napisan je kao alegorija. Autor nam je prenio priču o Divljem konju, o njegovom životnom putu punom uspona i padova, a kojeg je najviše obilježilo samopropitivanje i traženje odgovora na pitanje tko je on, koja mu je životna uloga i kako da pronađe i ostvari svoju sreći.

Već na prvim stranicama ovog romana, čitatelj shvaća da je autor ovom pričom o konju htio prenijeti priču o ljudima, njihovim osobinama i odnosima. Upravo zato je roman zapravo alegoričan. Konj, kao glavni lik, predstavlja autora i njegova životna propitivanja, a sve životne situacije u kojima se on nalazi, predstavljaju okolnosti u kojima se čovjek kroz život nađe, dok okolina u kojoj konj živi, predstavlja društvo.

Tema romana je život jednog Divljeg konja, od njegove najranije mladosti do starosti. Divlji konj je u romanu posebna ličnost, tipična za jednog junaka priče. On je čvrstog je karaktera, snažan, plemenit, pošten i dobar. Ali do poštenja i dobrote došao je preko arogancije i pokojeg posrnuća duha koji su ga naučili pravim vrijednostima života. Naš junak je postao i predvodnikom svog stada, no, cijeli život teži još nekim višim ciljevima, na primjer – slobodi… Opčinjenost slobodom u najboljoj mjeri predstavlja ljudski duh. Čovjek, kao i sva druga bića, teže tome da su nesputani, slobodni, čak i ako je to samo u ideji.

Druga zadaća koju ova priča ima je prenijeti život čovjeka u odnosu prema Bogu. Bog je u knjizi simbolički prikazan kao Gospodar, baš kao što je Čovjek simbolički Divlji konj. Kroz mnoge postupke Divljeg konja, autor nam je pokušao objasniti moralnost i etičke norme. U romanu se autor bavi pitanjima ljubavi, prijateljstva, ljubomore, suparništva, pravde, oholosti i mnogim drugima. Vrlo često, pogotovo u razgovorima divljeg konja sa svojim ocem, autor nam je htio prenijeti važne životne rečenice koje odišu životnom mudrošću. Često autor razmišlja o životu, o njegovoj borbi i smislu.