Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Puškin Aleksandar Sergejevič, Autor

Bajka o ribaru i ribici

Autor: Puškin Aleksandar Sergejevič

Bajka o ribaru i ribici

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Mozaik knjiga Zagreb

mozaik knjiga logo

Godina: 2002.

Stranica: 102

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Bajka o ribaru i ribici je bajka je poznatog ruskog književnika Aleksandra Sergejeviča Puškina, napisana 1833. godine. zasnovana na bajci o starcu (ribaru) i starici (njegovoj ženi) koju su prethodno u svojoj zbirci objavila braća Grimm Ribar i njegova žena. Djelo je također i elementima slično ruskoj narodnoj bajci Pohlepna starica.

Puškinovu Bajku o ribaru i ribici preveo je hrvatski pjesnik Dobriša Cesarić u desetercu bez rime. S obzirom na to da je deseterac karakterističan za hrvatske narodne pjesme, na ovaj način Cesarić pojačava vezu između hrvatske poezije i umjetničke bajke. S davnim, usmenim izvorom, a bez rime, omogućuje veću vrijednost i sličnost Puškinovom izvornom djelu.

Kao usmena, narodna književna vrsta i u ovoj se bajci pojavljuju ispreplitanja između čudesnog, nadnaravnog sa stvarnim, a kad se pisci bajki pojavljuju kao književnici, možemo reći da se radi o umjetničkoj bajci. Puškinova Bajka o ribaru i ribici u mnogočemu se razlikuje od tradicionalnih bajki i to samim time što je pisana u stihovima. Iako se u mnogim tradicionalnim bajkama vide obilježja bliska poeziji, ovo Puškinovo djelo i korištenje poetskog načina kazivanja djeluje nam sasvim prirodno.