Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Enciklopedija gljiva 1

Romano Božac, Autor

Enciklopedija gljiva 1

Autor: Romano Božac

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 29x21

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb

Godina: 2005.

Stranica: 598

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 359,00 kn

Opis:

Knjigom Gljive – morfologija, sistematika, toksikologija (1993) najavio sam da nakon dugogodišnjeg proučavanja i snimanja gljiva sazrijeva veliko enciklopedijsko djelo. Hvala Bogu, ispunjen radošću, dočekao sam i taj trenutak. Djelo je plod nemjerljive ljubavi i neumornog traženja istine u svijetu tišine punih 35 godina.
Ni na jednom polju ljudske djelatnosti istinu nije moguće ili nije lako utvrditi, pa tako ni u mikologiji. Upravo sarn zbog toga bio kritičan ponajprije prema sebi, a zatim i prema najvećim autoritetima od kojih sam učio i dalje učim. Razlog tome je nepregledna proturječnost i nepodudarnost autora, a posebice su zbunjujući neki slikovni predlošci pojedinih vrsta gljiva. U tim okolnostima i uz veliki oprez bila je potrebna mudrost i hrabrost prikloniti se mišljenju pojedinca ili skupine autora. Upravo zbog toga, a i zato da ovo djelo ne dovede čitatelja u dvojbu, osobitu sam pozornost pridao snimanju karakterističnih oblika plodišta gljiva. Slika na kojoj se vjerno vide nijanse boja i morfološki detalji, temelj je za pravilnu determinaciju i proučavanje gljiva, istina je također da postoje brojne vrste koje nije moguće točno odrediti bez mikroskopa, posebice ne gljive iz reda Aphyllophorales te razreda Gasfe-romycetes i Heterobasidiornycetes.
Enciklopedija gljiva sistematski je projekt sažet u dva volumena koji slikom i opisom predstavljaju tisuće vrsta gljiva. U prvom volumenu brojni crteži zorno prikazuju morfologiju gljiva iz razreda Basidiomycetes, rast micelija, razvojni ciklus, primordij (pup) i formiranje plodišta gljiva, sistematski su opisane vrste obitelji Amanitaceae, Agaricaceae, Pluteaceae, Coprinaceae, Boibitiaceae, Strophariaceae, Cortinariaceae, Entolomataceae i Tricholoma-taceae. U drugom je volumenu opisan ostatak gljiva iz razreda Basidiomycetes te gljive velebnog razreda Ascomycetes.