Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Digitalna fotografija

Nove tajne profesionalnih fotografa

Scott Kelby, Autor

Digitalna fotografija

Nove tajne profesionalnih fotografa

Autor: Scott Kelby

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2008.

Stranica: 222

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 59,00 kn

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Digitalna fotografija Scotta Kelbyja nastavak je na njegovu planetarno uspješnu „Knjigu o digitalnoj fotografiji“ te se u istom specifičnom stilu nastavlja na nju. Nema teoretiziranja, opet samo praktični savjeti kroz duhovite i ležerne rečenice. Da se ne bih ponavljao, pročitajte više o Kelbijevu stilu u članku „Knjiga o digitalnoj fotografiji“.

U prva dva poglavlja „Koristite bljeskalicu kao profesionalac“ i „Opremanje studija od nule“ Kelby donosi potpuno novo područje kojim se nije bavio u svojoj prethodnoj knjizi. U prvom poglavlju možete saznati o prednostima i manama korištenja bljeskavog svjetla, ugrađenoj i vanjskoj bljeskalici, kontroli bljeskalica, omekšavanju svjetla raznim tehnikama, korištenju folija u boji (gelovi) itd. U drugom poglavlju Kelby piše o pozadinama, studijskim bljeskalicama, softboxovima i kišobranima, bežičnom aktiviranju bljeskalica, svjetlomjeru, svjetlu za kosu, glavnom svjetlu, ventilatoru, stražnjem svjetlu, reflektirajućim površinama, itd. Sve su teme obrađene na informativnoj razini, bez ulaženja u detalje. Svejedno, podaci koje Kelby prenosi čitateljima korisni su početnicima i mogu otvoriti nove horizonte i želju za daljnjim učenjem.

Od trećeg do sedmog poglavlja Kelby nastavlja sa savjetima o portretnoj, pejzažnoj, vjenčanoj, putnoj i makrofotografiji. Čitatelj dobiva uvid u dosta situacija, problema i rješenja s kojima se profilirani profesionalni fotografi susreću u svom svakodnevnom radu.

U osmom poglavlju „Profesionalni savjeti za bolje fotografije“ nude se osnovne informacije o nekoliko korisnih tehnika i pristupa fotografiji, npr. u kojem režimu snimati, koji ISO koristiti, u kojem formatu i veličini snimati, kako zaključati fokus, čemu služi histogram, par korisnih savjeta za obradu fotografije i sl. Deveto je poglavlje „Još recepata za savršene fotografije“ opet usmjereno na opisivanje osnovnih tehnika za dobivanje određenog tipa fotografije na temelju primjera.

Sve u svemu, knjiga je za početnika u fotografiji iskoristiva jer obiluje mnoštvom vrlo korisnih savjeta, no ne pruža sustavan uvid u fotografiju kao tehničku disciplinu i umjetnost pa se ne može koristiti kao udžbenik za temeljito studiranje fotografije. No, to niti nije namjena ove knjige. Ona je namijenjena za neopterećeno informiranje o fotografiji i tehnikama digitalnog fotografiranja. Čitatelj će proučavajući ovu knjigu imati dojam da vrlo brzo i na lak način uči o fotografiji, a to je i namjera autora u kojoj je izuzetno uspješan.