Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Opis:

Ivanhoe pripada onom dijelu Scottove djelatnosti u kojem dominiraju viteški turniri, dvoboji, otmice, bitke. Scott je bio majstor u prikazu tih prizora nemira, pokreta i sukoba. Nije zbog toga čudno da je privukao pozornost filmskih redatelja pa je upravo Ivanhoe, u filmskoj verziji stekao zamjetnu popularnost.

U onom pitomom kraju sretne Engleske što ga oplakuje rijeka Don pružale se u davno doba velike šume i pokrivale veći dio lijepih bregova i dolina što leže između Sheffielda i ljupkoga grada Doncastera. Ostaci tih prostranih šuma još se mogu vidjeti na plemićkim posjedima Wentwortha, Wharncliffe Parka i oko Rotherhama. Ovdje se u davnini pojavljivao bajoslovni zmaj od Wantleya; ovdje su se vodile mnoge od najstrašnijih bitaka u vrijeme građanskih ratova Dviju ruža; ovdje su se također u davno doba okupljale one slavne družine junačkih odmetnika čija su djela toliko opjevana u engleskim pjesmama.
To je glavna pozornica naše priče, a vrijeme zbivanja pada u razdoblje potkraj vladavine Rikarda Prvoga, kad su njegov povratak iz dugog sužanjstva više priželjkivali nego što su mu se nadali njegovi jadni podanici, koji su dotad bili podvrgnuti svakojakom tlačenju.