Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Šenoa August, Autor

Prosjak Luka

Autor: Šenoa August

Prosjak Luka

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb

Godina: 1999.

Stranica: 280

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 7,90 €
(~59,52 kn)

Opis:

Prosjak Luka je pripovijetka u kojoj su istaknuti socijalni elementi. Pripovijetka se bavi prikazom siromašnog prosjačkog sloja te uzrocima prosjačenja koji su opisani u liku odbačenom od svih.
Priča počinje izborima za gradsko poglavarstvo. Među glavnima u selu su pijani starješina Janko Ponedeljak te nadripisar Mikica Puharić, koji je došao iz grada kako bi nepismenim ljudima iz sela pružao usluge pisara. Svoj je rad puno naplaćivao, a opisan je kao podla osoba.

Janko i Mikica provode puno vremena u krčmi, a s njima se druži i prosjak Luka, koji sve stanovnike Jelenja drži u šaci jer su mu skoro svi seljani dužni. Luka je pazio da istrošeni novac daje na zajam, a zbog čega su svi dužni pazili da mu se ne zamjere.

Od koga je Luka dobio toliki novac? Luka je novac dobio samo s jednom namjerom, a to je da pobuni seljake protiv poglavarstva koje je dosad bilo na vlasti. Spomenutu akciju planira voditi pisar Mikica, Lukin ortak koji je za njega obavljao sve sumnjive poslove. Među nagrađenima će biti i starješina Janko, ali samo ako bude šutio o svemu.

Martin Lončarić je jedini pošten i marljiv čovjek u cijelom selu. On ima kćer Maru koja ne može dočekati povratak Andre, sina od susjeda Mate u kojeg se zaljubila prije tri godine kada je odlazio u vojsku. Nažalost odnosi između njihovih očeva nisu najbolji.