Obična jela u hrvatskoj
Slavko Matić željko Ledinski, Autor
Obična jela u hrvatskoj
Autor: Slavko Matić željko Ledinski
Stanje: Rabljeno
Uvez: Tvrdi
Format: 24x17
Izdavač: Hrvatski izdavač
Godina: 2001.
Stranica: 893
Jezik: Hrvatski
Cijena: 29,90 €
(~225,28 kn)
Opis:
Znanstvena monografija o običnoj jeli u Hrvatskoj, koja slijedi poslije monografije o hrastu lužnjaku, djelo je hrvatskih šumarskih i drvnotehnoloških znanstvenika. Namjera je bila da se na osnovi objavljenih radova o najznačajnijoj hrvatskoj crnogorici napiše sve ono Što je do danas u nas poznato i istraženo. Dakako da su pri tome korištena i strana šumarska iskustva stručnjaka i znanstvenika onih zemalja u kojima je obična jela prirodno rasprostranjena i u kojima je istraživana (Njemačka, Francuska, Italija, Slovačka, republike bivše SFRJ). U hrvatskim šumama jela sudjeluje po volumenu s 9,4 %, a sva ostala crnogorica (smreka, obični bor, crni bor, alepski bor, primorski bor borovac, ariš, duglazija i dr.) sudjeluju s 5,2 %. Jela je s bukvom glavna vrsta prebornih šuma koje zauzimaju važan šumski pojas u Dinaridima. One su sirovinski, a osobito ekološki i prirodozaštitarski vrlo značajne. Zbog tradicije stručnoga gospodarenja jelom u Hrvatskoj, koja dopire u 18. stoljeće te njezina sve većega recentnoga ekološkoga značenja i općega mišljenja kako je ona uz hrast lužnjak najvrednija hrvatska vrsta drveća, Akademija šumarskih znanosti odlučila je tiskati znanstvenu monografiju o jeli.