Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Tomaš Stjepan, Autor

Oporuka i druge novinske priče

Autor: Tomaš Stjepan

Oporuka i druge novinske priče

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 21x14

Izdavač: Matica Hrvatska Zagreb

matica hrvatske logo

Godina: 2018.

Stranica: 214

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 90,00 kn

Cijena: 59,00 kn

Opis:

Davne 1969. godine, na početku studija, Stjepan Tomaš je napisao priču "Dani u augustu" i poslao ju u zagrebačku Arenu (tada popularni i čitani obiteljski tjednik), koja se odnekud našla u njihovu domu. Priču je napisao rukom, perom/nalivperom, čime li, jer tada još nije imao pisaću mašinu, i uskoro je njegova priča objavljena u jednom od idućih brojeva Arene, pod naslovom "Dva ljeta."

Od tada do danas, već pola stoljeća, čitav jedan radni i životni vijek, Tomaš piše pripovijetke. Tijekom minulih godina napisao je i objavio sedam zbirki priča i šest romana za odrasle, knjigu drama (od kojih je jedna izvedena u Zagrebu a druga u Osijeku) te šest romana za djecu, ali priče, osobito novinske, koje je ovaj put sabrao u zbirku "Oporuka i druge novinske priče" – piše neprekidno. U ovoj knjizi riječ je samo o njegovim novinskim pričama.

Priče je objavljivao, s vremena na vrijeme, u različitim novinama i časopisima bivše države ali najčešće i najredovitije u zagrebačkom Večernjem listu, koji već pedesetak godina objavljuje priče suvremenih prozaika (u početku jugoslavenskih, kasnije hrvatskih). U njemu su priče objavljivali ponajbolji hrvatski pripovjedači. Pripada li on ponajboljima? Sudeći po ocjeni dugogodišnjeg urednika Večernjakovih priča Tomislava Sabljaka koji je objavljivao njegove priče odgovor je potvrdan. Čovjek se načitao priča, može mu se vjerovati.