Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Ayurveda – nauk o životu

Tomislav Petrušić, Autor

Ayurveda – nauk o životu

Autor: Tomislav Petrušić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: profil

profil

Godina: 2008.

Stranica: 235

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 129,00 kn

Cijena: 89,00 kn

Opis:

Knjiga ayurvedskog liječnika Tomislava Petrušića na našim je prostorima jedinstveno izdanje, koliko zbog svoje teme, toliko i zbog autorove kompetencije i pristupa materiji koju obrađuje. Prikazujući ayurvedsku medicinu bez mistifikacije, Petrušić ruši eventualne “predrasude“, educira čitatelja i ovaj nam drevni nauk približava na izuzetno razumljiv i jednostavan način.

Temelji ayurvede nisu ništa drugo doli prirodne, cjelovite i zdravorazumske zakonitosti koje vladaju cijelim Svemirom. Iako je ayurvedski medicinski sustav nastao na Istoku, u drevnoj Indiji, njegove osnovne postavke i vrijednosti temelj su života svakog pojedinca, bez obzira na narodnost, rasu i vjeroispovijest. Živjeti po ayurvedskim principima nije ništa drugo nego živjeti po prirodnim zakonitostima, u skladu sa sobom, okolinom i Svemirom.

Govoreći o tim principima u širem povijesnom kontekstu, ali i postavljajući konkretna pitanja te dajući mnoge praktične savjete, Petrušićeva knjiga nudi nove dimenzije pogleda na život, zdravlje, poremećaje i bolesti. Na taj način ona otvara obzore pozitivnog učinka, djelovanja i mogućnost drugačijeg izbora, ali i uči nas najvažnijemu: činjenici da je naše zdravlje u našim vlastitim rukama. Zbog toga, ključna riječ ove knjige možda je baš svjesnost. Ona u čovjeku potiče odgovornost i brigu za samoga sebe, ali i za druge. Ona stvara svijest o uzročno posljedičnoj vezi i svepovezanosti koja se suptilno provlači kroz naše živote i kroz sve što postoji.

A baš takav pristup življenju najbolja je zaštita i prevencija bilo kojem poremećaju ili bolesti: on je rješenje ne samo zdravstvenog aspekta našeg života, već i života na svim razinama – rješenje i izlaz iz sveopće krize čovječanstva.

***

Tomislav Petrušić rođen je 1969. u Zagrebu. Zbog prirode posla svojih roditelja od najranijeg djetinjstva u doticaju je sa stranim kulturama i raznovrsnim pristupima životu. Dio osnovnog školovanja provodi u Austriji i Zagrebu, a dio visokog školovanja u Zagrebu, Americi, Šri Lanki i Indiji. Upoznajući strane kulture a posebno istočnjačke pristupe liječenju, Petrušić se počinje zanimati za studije multidisciplinarnih grana tradicionalnih i komplementarnih medicina pa tako završava školu klasične homeopatije, školu hipnoterapije, studij savjetodavne psihologije (Bachelor of Science in Counselling Psychology) i studij tradicionalne indijske medicine – ayurvede.

Na Šri Lanki bio je prvi stranac koji se upisao na državni fakultet ayurvedske medicine te je jedan od samo dvojice stranaca u svijetu koji su dobili stupanj B.A.M.S. te tako stekli zvanje doktora ayurvedske medicine (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery). Ovaj stupanj i sustav školovanja specifičan je za Indiju, Šri Lanku i zemlje južne Azije.

Tomislav Petrušić danas prakticira ayurvedsku medicinu kao voditelj Ayurveda centra Somalata u Zagrebu i Ludbregu.