Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Twain Mark, Autor

Pustolovine Toma Sawyera

Autor: Twain Mark

Pustolovine Toma Sawyera

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Mozaik knjiga Zagreb

mozaik knjiga logo

Godina: 2001.

Stranica: 299

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 29,00 kn

Opis:

“Pustolovine Toma Sawyera” roman je koji možemo smatrati i autobiografijom jer se temelji na doživljajima samog Twaina. Autor ga je pisao čak u tri navrata. Prvi dio je napisao u zimu 1872. godine, drugi dio u proljeće 1875. godine i završni dio u ljeto te iste godine.

Zbog jednostavnog stila pisanja, uz mnoštvo pripovijedanja i humora, roman je interesantan kako djeci, tako i odraslima. Autor je njime htio i odrasle čitatelje podsjetiti na djetinjstvo.

Pripovijedanje u romanu teče linearno, bez paralelnih radnji. Roman se ističe zbog mnoštva događaja pa ga možemo nazvati i pustolovnim romanom iako se radnje vrti samo oko jednog, glavnog lika – Toma Sawyera.

Svi događaji koji su se u romanu dogodili vrte se oko jednog lika i ne bi bili mogući bez Toma Sawyera. On se ističe zbog svoje inteligentne, neobuzdane i humoristične naravi. Tom je osoba koja se može snaći u svakoj životnoj situaciji i ništa za njega nije nemoguće. Ako mu se i dogode nedaće u životu, on na njih gleda kao na izazov i odmah se uhvati u koštac s njima i pokušava ih riješiti. Pokreće ga veliki optimizam usprkos svim razočaranjima koja su mu se dogodila.

Likovi nigdje u knjizi nisu opisani detaljno i autor se nigdje ne bavi isključivo njihovim opisima. Prvenstveno je orijentiran na događaje koji se nižu od samog početka kada se čitatelj već u uvodu romana našao u samoj radnji. kroz sve te događaje, autor je na neki način opisao i likove, tj. pomogao nam da shvatimo njihov karakter. Tako tijekom čitanja ni sami nismo svjesni koliko zapravo saznajemo o likovima. Jer svaki događaj, svaka pustolovina, donosi nam neku novu osobinu, vrlinu ili manu lika.