Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Egipatska mitologija

Veronica Ions, Autor

Egipatska mitologija

Autor: Veronica Ions

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 29x22

Izdavač: Otokar Keršovani - Rijeka

Godina: 1985.

Stranica: 144

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 69,00 kn

Opis:

Egipatska mitologija, sa svojim brojnim spominjanjima prirodnih pojava i prirodnih božanstava, odražava jedinstven egipatski geografski i prostorni kontekst i sveobuhvatnu zavisnot zemlje o dvema životodavnim silama – reci Nilu i toplini Sunca. Dolina Nila, u vreme nastajanja egipatske istorije izdvojena od provala naroda i vanjskih utiecaja, bila je kolevkom jedinstvene civilizacije. Mitovi su se javili u sredini u kojoj su vladale snažne suprotnosti, što je Egipćane neprestano podsećalo na nepromenjivost života i smrti.

Tokom više od 3000 godina civilizacija Egipćana – njezina temeljna shvatanja, političke ustanove, verski i umetnički oblici – nije se bitno menjala. Najznačajnija razdoblja su: Stara, Srednja i Nova Država. Nakon slabljenja nove države počinje postupno slabljenje Egipta.

Religija je bila duboko ukorenjena u istorijskom razvoju zemlje. Egipat se sastojao od mnogo odvojenih plemena, a svako je imalo svoje lokalno božanstvo., a 3100. g. pr. Hr. nekad lokalna božanstva Severa i Juga su se ujedinila u državni Panteon.