Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Moji pariški zapisi

Jugoslavenska koncepcija miroljubive koegzistencije

Vice Vukov, Autor

Moji pariški zapisi

Jugoslavenska koncepcija miroljubive koegzistencije

Autor: Vice Vukov

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 11x7

Izdavač: L1

Godina: 2006.

Stranica: 118

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 199,00 kn (~26,41 €)

Cijena: 79,00 kn
(~10,49 €)

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Magistarski rad koji je Vice Vukov obranio na Institutu za visoke međunarodne studije u Parizu 1974. godine pod nazivom «Jugoslavenska koncepcija miroljubive koegzistencije» objavljen je ovoga studenog na godišnjicu nesretnog pjevačeva pada u Saboru i isto toliko duge kome. Kao što se moglo očekivati, to je izazvalo burne reakcije otvorivši najmanje dva pitanja – zašto se taj rad tiska sada, desetljećima nakon što je nastao i nakon što je Jugoslavija mrtva, te zašto je netko tko je stradao od istoga toga jugoslavenskog režima napisao rad u, zapravo, pohvalu ideji miroljubive koegzistencije.

Očito je da Vukov nikad nije bio obična figura niti se uklapao u standardnu viziju hrvatskog disidenta i borca za domovinu. Bio je sudionik Hrvatskog proljeća i kad je otišao u dobrovoljno izgnanstvo u Francusku iskoristio ga je ne za gnjev, nego za učenje. A koliko je bio izniman čovjek pokazuje tema koju je izabrao za svoj magisterij. Nije bio ogorčen čovjek, nego netko tko može prosuđivati bez ogorčenja.

A ideja nesvrstanosti i ujedinjavanja malih da bi se mogli nositi s težnjama velikih od onih je kojima je teško, kao ideji, naći nedostatke. Toga je svijet danas možda svjesniji nego ikada, ali naše su predrasude tako jake da to često nismo u stanju vidjeti. Upravo zato danas «Pariški zapisi» Vice Vukova.

"Studija koju nam je Vice Vukov predstavio s tridesetak godina zakašnjenja, bez obzira kako nam se svijet koji gledamo kroz tu studiju danas činio dalekim, ipak nije samo homage intelektualcu koji je zadužio hrvatsku kulturnu i političku scenu. Ona je i više od puke retrospektive prošlih političkih događaja. Upravo smjelost Vice Vukova da današnjem čitatelju ponudi teze koje zasigurno ne korespondiraju danas većinskom političkom razmišljanju o Jugoslaviji i njenoj unutarnjoj i vanjskoj politici, sama je po sebi možda najvažnija poruka čitateljima i poticaj da se i danas novija politička povijest izučava bez predrasuda koje mnogima nameće dnevnopolitički okvir u kojemu živimo." (Iz predgovora knjizi)