Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Prostor-Komunikacija-Stil

Vladimir Rismondo, Autor

Prostor-Komunikacija-Stil

Autor: Vladimir Rismondo

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 18x13

Izdavač: ars Academica

Godina: 2010.

Stranica: 245

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 99,00 kn

Opis:

Pojam stila proučava se trojako – kao norma, znak ili izraz. U prvom slučaju polazi se od pretpostavke kako postoji nešto slično idealu oblikovanja. Drugi slučaj promatra stil kao promjenljivu izražajnu formu koju autor prilagođava izražavanom sadržaju. Treće viđenje zauzima stav o postojanju osobnoga načina izražavanja koji je rezultat jedinstvenih i neponovljivih okolnosti, prispodobivih svakom pojedincu ponaosob.
Sva se tri pristupa kombinirano istražuju na primjeru kiparskoga kruga koji se između dva svjetska rata formirao oko Ivana Meštrovića u Splitu. Tekst demonstrira istraživačku metodu utemeljenu na formalnoj analizi i društvenoj kontekstualizaciji putem koje umjetničko djelo zadobiva jasno oblikovani identitet s obzirom na epohu unutar koje nastaje.

U knjizi se ispituje i pojam prostora i kvalitete prostornosti, a sve na temelju slike njemačkog ekspresionističkog umjetnika Rudolfa Bunka pod naslovom Portret Zorislave Smodlaka. Prostornost, kao jedno od temeljnih svojstava umjetničkog oblikovanja, u tekstu se propituje ponajprije putem geometrijske analize. Pritom se čitatelju sugerira kako takva vrsta analize prostora nije i jedina moguća, ali je zasigurno najzornija..