Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Voltaire, Autor

Kandid

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x12

Izdavač: Srpski izdavač

Godina: 1982.

Stranica: 135

Jezik: Srpski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Opis:

Filozofska pripovijest “Candide”, rođena iz zabave i za zabavu, isprva se pojavljuje anonimno, 1759. godine u Ženevi. Mjesec dana kasnije gradsko vijeće ga zabranjuje, no ubrzo se primjerci romana pojavljuju u Parizu i drugim europskim gradovima. Knjiga postaje vrlo popularna, ali i napadana. Na optužbe Voltaire jednostavno odgovara da on tu djetinjariju nije napisao.

Voltaireova pripovijest je jetka satira na račun ideje njemačkog filozofa Leibinza, po kojoj je svijet u kojem živimo baš onakav kakav je morao i mogao biti, to jest da je on najbolji od svih mogućih svjetova. U romanu se Leibnizova teorija ne osporava direktno, već Voltaire svom junaku “podaruje” toliko patnje i bola da fraza kako je ovo “najbolji od svih mogućih svjetova” zvuči jednostavno groteskno.

Osim metafizičkog optimizma, na udaru Voltaireove kritike našli su se i rat, vjerska netolerancija, nasilje, ljudska glupost i dr. Bilo bi pogrešno zaključiti da je Voltaire propovijedao pesimizam. On drži da se čovjek, ako već ne živi u najboljem od svih mogućih svjetova, treba osloboditi teorija i posvetiti koncentriranom radu kako bi taj svijet unaprijedio.

Voltaireova rečenica kako bi svatko trebao ‘obrađivati svoj vrt’ postala je poslovična i “navodi se u svim prikazima Voltaireove filozofije kao izraz krajnje životne mudrosti” (Divina Marion).