Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Zagorka Marija Jurić, Autor

Grička vještica 1-7

Autor: Zagorka Marija Jurić

Grička vještica 1-7

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 1977.

Stranica: 400 x 7 knjige

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 111,90 €

Trenutno nema na stanju!

Opis:

1. Tajna krvavog mosta
2. Kontesa Nera
3. Malleus Maleficarum
4. Suparnica Marije Terezije I
5. Suparnica Marije Terezije II
6. Dvorska kamarila
7. Buntovnik na prijestolju

Grička vještica nije jedan jedinstveni roman, nego ciklus romana od sedam svezaka čiji je autor Marija Jurić Zagorka. Prvi roman čuvenog ciklusa pod nazivom “Tajna krvavog mosta” počinje izlaziti 1912. godine u Malim novinama, a tiska se u svescima. Uspjeh je tako živ da vlasnici tiskare, ne pitajući Mariju Jurić Zagorku, objavljuju na kraju romana da je to tek uvod i da će se uskoro pojaviti nastavak.

Zapregnuta u taj pripovjedačko-novinarski jaram, autorica piše neprestance iz dana u dan. Objavljuje uoči I. svjetskog rata (1913.-1914.) “Kontesu Neru”, i “Malleus maleficarum”. Poslije rata u “Novostima” i “Večeri” ostale romane koji se ideološki i tematski nadovezuju na one spomenute: “Dvorska kamarilla”, “Suparnica Marije Terezije” i “Buntovnik na prijestolju”.

Grička vještica je pisana na temelju krvavih sudbenih ljetopisa starog Zagreba. U to doba se kod nas slabo znalo o proganjanju vještica, a neki su naučenjaci tvrdili da takvih progona u Zagrebu i nije bilo.

Marija Jurić Zagorka je vjerojatno na ideju o pisanju svojega romana došla u razgovoru s hrvatskim povjesničarem Rudolfom Horvatom. On joj je savjetovao da piše o „coprnjicama“ jer će to sigurno pobuditi velik interes javnosti. Zagrebačke vještice koje se pojavljuju u Zagorkinu romanu optužene su za svoje zle čine uglavnom iz različitih oblika zavisti ili iz razloga intelektualne nadobudnosti. Tako je i glavna junakinja kontesa Nera Keglević, isprovocirala društvo svojim stavovima da vještice ne postoje, već da je vjerovanje u njih obično praznovjerje.