Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Zajec Tomislav

Lunapark

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 23x14

Izdavač: L1

Godina: 2009.

Stranica: 175

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 129,00 kn

Cijena: 49,00 kn

Trenutno nema na stanju!

Opis:

“Ozi me probudi i kaže: Idemo u lunapark”, tim riječima počinje knjiga, zapravo unutarnji monolog šesnaestogodišnjeg pripovjedača Dantea u prvom licu koji će od tada zasipati čitatelje odjecima razorenih socijalnih, moralnih i emotivnih vrednota uronjenih u tamu noćnoga kolodvora, u prostore iza navučenih teških zavjesa ili one ispred pedofilskih fotoaparata.

U pogled na načine preživljavanja svakodnevice upisuju se skokoviti flasch backovi iz dana njegovog odrastanja u udomiteljskoj obitelji kao i u domu za nezbrinutu djecu koji se miješaju stalnim motivom borbe s teškom bolesti pluća, dok je dijalog u romanu “Lunapark” smješten u imaginarni svijet kojim vladaju Anđeli čuvari.

Upravo su oni koliko god bili “potrošeni” uporište glavnome junaku, oni su mu jedini jamac razumijevanja kao i krajnje utočište komunikacije. Privid da ima neki oblik pripadnosti, da nekome može reći “Volim te. Stvarno sam sretan” Danteu nude i snovi o Tugi, djevojci koju roditeljske karijere udaljuju od njega i njihovog prvog i jedinog susreta.

Otvarajući na taj način vrata svijeta društvene margine, beskućnika i napuštene djece, prostitucije i droge, brutalnosti i nasilja, homoseksualizma i bolesti, praznine i žudnje za toplinom, utiskujući u njih različite profile likova, Tomislav Zajec se pokazuje kao autor koji može držati ovu poprilično razvedenu naraciju pod kontrolom.