Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Zindell David, Autor

Nikadija

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Srpski izdavač

Godina: 1989.

Stranica: 450

Jezik: Srpski

Rabljeno stanje

Cijena: 99,00 kn

Opis:

Iz recenzije naslova i o autoru:

“Njegov prvi roman je bio pažnje vredan i znatne dužine za debi jednog još nedokazanog autora. “Neverness” objavljen 1988. (kod nas je izdao Polaris pod naslovom “Nikadija”) je izuzetno ambiciozan primer kosmogonijske priče (priča u kojoj život protoganista vodi do susreta sa pitanjima o poreklu, ontološkoj prirodi i kraju Galaksije ili Univerzuma). Mladi protagonist ima svu potrebnu kompleksnost i motivisanost da zauzme centralnu ulogu na pozornici “kosmogonijske opere” dok se priseća svog okrutnog i slikovitog života nakon što su prošle godine. Malori Ringes može nekim čitaocima delovati suviše sličan Severijanu iz “Knjige Novog Sunca” Džina Volfa (1980-83), iako Ringes uspostavlja svoju sopstvenu hladnu samobitnost. Ukoliko pak nategnemo literarna upoređivanja može se reći i da planeta na kojoj Nikadija leži podseća na ideje Džeka Vensa (Jack Vance) koji bio uzor i Džinu Volfu.

Odrastanje od mladića do muškarca Malori Ringesa je prikazano sa hladnom slikovitošću, revnosnom pažnjom prema karakteru i stalno prisutnom osećanju njegovog značaja. Svemirski pilot u Redu Mističnih Matematičara i Drugih Tragača za Neizrecivim Plamenom, Ringes konačno biva upleten u potragu za Starijim Edama koje nose poruku od važnosti za celokupnu stvarnost, susreće entitet čiji je mozak sačinjen od ganglija veličine meseca, izdaje, spasava i dolazi do razumevanja sebe i prodire u eonima stare tajne o prirodi svih stvari.”

Autor “Nikadije” je romantičar, ambiciozan i vešt i sam Džin Volf ga je proglasio za “jednog od najboljih talenata koji su se pojavili od Kim Stenli Robinsona i Vilijama Gibsona – možda čak i najbolji.”