Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Meta poglavnik

Živ ili mrtav: Prvi hrvatski roman o Anti Paveliću

Zlatar Pero, Autor

Meta poglavnik

Živ ili mrtav: Prvi hrvatski roman o Anti Paveliću

Autor: Zlatar Pero

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x20

Izdavač: Jutarnji list

jutarnji list nakladnik

Godina: 2010.

Stranica: 215 x 3 knjige

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 89,00 kn

Opis:

U prvom svesku autorskog magnum opusa pisac Pero Zlatar izvodi na romanesknu pozornicu uz Đuru Milića Šilju, pukovnika UDB-e i glavnog junaka svoje romaneskne freske, i cijeli niz kako fikcionalnih, tako i stvarnih karaktera. Poslijeratna Hrvatska izrasta zahvaljujući živim književnim likovima umjetnika Lovre Matačića, Vikija Glovackog, Tina Ujevića i drugih, kao i političara Ivana Steve Krajačića. Ovdje je Pero Zlatar, slavni pisac za djecu i mladež i putopisac, glavni urednik “Plavog vjesnika”, doveo svoje spisateljsko umijeće do vrhunca.

U drugom svesku Zlatarova romana pokreće se lov na Pavelića u Argentini. Hrvatska policija, tada UDBA, planira oteti ratnog zločinca i suditi mu u Zagrebu. Savezna ga UDBA namjerava ubiti u Buenos Airesu, baš kao i izraelski Mossad. U planove policija i tajne službe umiješa se, međutim, nepredvidivi pojedinac, bivši pripadnik četnika u Crnoj Gori. Atentatori se susreću u istoj kafeterjji, a ishod trilera jest… Iako napravljen prema Zlatarovim istraživanjima, roman “Metapoglavnik” pretvara se u samosvojni triler.

Lov na Pavelića, živog ili mrtvog, dobiva u trećem svesku Zlatarova romana svoj rasplet. Tri skupine institucionalnih ubojica pretekao je nepredvidivi pojedinac. Bio je brži od svih policajaca i tajnih agenata pa je ispalio pet metaka u poglavnika Pavelića. U trenutku kad mu život visi o koncu, u bolnici, taj ratni zločinac za kojim traga nekoliko policija svijeta razmišlja o – intervjuima. S druge strane, nesuđeni snajperist bježi sa 15.000 dolara… Pogled na svakodnevni život ustaške emigracije prikazan je bez dosadašnjih političkih i politikantskih slojeva.