Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Zmaj Jovan Jovanović, Autor

Đulići, Đulići uveoci

Autor: Zmaj Jovan Jovanović

Đulići, Đulići uveoci

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 29x22

Izdavač: L2

Godina: 1989.

Stranica: 263

Jezik: Srpski

Rabljeno stanje

Cijena: 159,00 kn

Opis:

Ciklus “Đulići uveoci” tematski je mnogo širi, emotivno razgranatiji, dublji po svom smislu i jači po svojim umjetničkim vrijednostima.
“Đulići uveoci” za temu imaju: bolest voljene žene, lažnu nadu u njeno ozdravljenje, njenu smrt i nestanak djece. Tuga, bol i patnja potisnuli su raniju ditirambičnost. Umjesto kratkog stiha koji podsjeća na žubor, skakutanje ili leptirov let: “Ala je lep ovaj svet”, javit će se težak od bola i nespokoja stih: “Bolna leži,a nas vara nada ozdraviće, ozdraviće mlada! “Umjesto smrti koja predstoji voljenoj ženi on će joj ponuditi viziju života, sliku umišljenog idiličnog izleta u prirodi, na Fruškoj gori; u slikama koje su utopija njenog srca, predočavat će joj: proljeće, sunce, “u lugu slavuje”, “jagode i cvijeće”, odmaranje u hladovini, vodu sa bistroga izvora koja krepi i zdravlje vraća, penjanje na vis sa kojeg se vide polja….
Ona nakon tog utješnog monologa nad svojom glavom, kao da se umorila od zamišljenog hoda i sreće, pa je sklopila oči i počela da tone u predsmrtni mir.