Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Šenoa August II, Autor

40. Seljačka buna

Autor: Šenoa August II

40. Seljačka buna

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Matica Hrvatska Zagreb

matica hrvatske logo

Godina: 1962.

Stranica: 282

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 3,90 €

Akcijska cijena: 2,90 €

Opis:

“Seljačka buna” najbolje je i najpoznatije djelo Augusta Šenoe u kojem je ispisao povijest.

Radnja “Seljačke bune” započinje 1564. godine, krajem veljače, u Susjedgradu. Prošlo je već gotovo godinu dana kako je suprug Ursule Hening preminuo. Ursula nema sinove, ali ima dvije kćeri i dva zeta. Kći Anka udana je za bogatog velikaša, Mihovila Konjskog, dok je druga kćer Marta u dana za Stjepka Gregorijanca koji je sin podbana Ambroza Gregorijanca.
U obitelji Hening već više od sto godina u posjedu su dva imanja, Stubica i Susjed i oni se ne smiju dijeliti. Ona su posjed Dore Arland koja se udala za Heninga I. Već neko vrijeme Ursula vodi parnicu oko posjeda protiv rođaka koji je Susjedgrad prodao protupravno Franji Tahiju. Kada je Ursula otišla u posjet kćerima, Tahi je u gluho doba noći uselio na oba imanja.
U kući Ilije Gregorića seljaka iz Brdovca, slijepi Jurko koji je u pratnji kćeri Jane, priča o prokletstvu koje prati obitelj Hening. Naime, obitelj Hening je proklela starica jer joj je Dora Arland zavela, a potom ubila sina koji je bio jedinac. Par dana nakon događaja Ilija je u kuću primio uskoka Marka Nožinu. Uskoro su shvatili da su se obojica borili protiv Turaka pa odluče postati kao braća….