Antikvarijat Ezop 2003

Antikvarijat Ezop utemeljen je 2002. godine u Osijeku. Radi uz sitne pogreške, bez greške :). Da bi se moglo nastaviti u takvu tonu, shvatili smo da je potrebno baviti se, ne samo knjigama već i glazbom. Kod nas se mogu kupiti, a i prodati (neki koji su vičniji trgovini – i zamijeniti … oš’ prodaja – oš’ kupnja…) knjige, udžbenici, glazbeni CD-i, gramofonske ploče, i stare razglednice. One koji imaju gramofon čeka lijep izbor vinila, LP-a ili u narodu zvanih gramofonskih ploča, a za njihovu djecu ima dobar izbor onih malih singlova. Lijepe melodije, stari šumeći zvukovi gramofona koji vraćaju u neke (ljepše) dane u našem su izboru. Ezopovce ipak ponajprije zanimaju polovne, stare, (zlo)rabljene, korištene, iščitane, davno rasprodane, teško nabavljive, iz druge ruke, i da ne nabrajamo dalje – knjige. Sve knjige na tom popisu nisu jedine koje posjedujemo. Pa ako vas nešto više zanima, slobodno nam se obratite, zapitkujte, cimajte, a ako treba – i za rukav vucite, jer mi možemo i moramo, tako kaže legenda, svašta nabaviti. Mi smo tu da skupljamo, obnavljamo i njegujemo knjige kao skriveno blago s pristupačnim cijenama :).

Kako izgleda antikvarijat možete pogledati na videu ispod:

 

O nama

O nama

IVICA (Griphook)
Nezahvalno je pisati o sebi, rekao bi on. Zakonodavac ga naziva vlasnikom, radnici mu viču Vi…
Taj brkato-bradati mladić daleke 2002. godine s diplomom u ruci i figama u džepovima pokrenuo je u malom i trošnom prostoru Županijske 43 “šoubiznis”, danas poznat pod imenom Ezop antikvarijat. To je u početku bila prostorijica s knjigama prikupljenima od prijatelja, rodbine i poznanika, uložilo se puno vlastitog novca i ljubavi. Vrijedno skupljajući građu, mic po mic, knjigu po knjigu, skupio je dovoljno knjiga da započne ostvarivanje svog dječačkog sna: mogućnost okruženja s više knjiga i nabavljanje nešto glazbe (jer mora se znati tad nije bilo tako lako doći do nje). Prolazilo je vrijeme, a Ivica je vrijedno učio i čitao (ne knjige na koje ste pomislili, nego oglasnik). Jednog dana mu je zapela za oko rečenica “Iznajmljujem prostor u Županijskoj ulici”, što mu je iz temelja promjenilo život. Kojeg temelja? …nema veze to se tako kaže.

Prostor je unajmio, opremio prema svojim zamislima, zaposlio rodbinu i od prijatelja poznanike. Bilo je tu nekvalificiranih djelatnika, čitačica loših ljubića, članova velike političke stranke, neurotika, histerika, wannabe mafijaša i vjernika (također wannabe), nezainteresiranih za knjige kao takve, lažljivaca, prevaranata i ucjenjivača… Trebalo mu je malo vremena da nauči na svojim grešama kakve zaposlenike želi, a kakvi mu se pojavljuju. Nekako mu je pošlo za rukom 2016. da mu se situacija posloži tako da su mu u posao ušli ljudi koji zaista vole raditi u antikvarijatu.

U početku su ga Osječani, nenaviknuti valjda na takvo što u svome gradu, obilazili i zaobilazili, a on tvrdoglav kakav jest, ustrajao je u svojoj namjeri da Osijek ima antikvarijat.S vemenom su sugrađani  popustili i počeli navraćati u Ezop. Kad se posloži jedno s drugim pojavilo se malo više slobodnog vremena te se posvetio izradi baš ove web stranice koje je nastala po njegovim uputama (uz suradnju i pomoć firme Ofir kao i firme BrokenByte kojim dugujem zahvalnost za stavljanje u život ove web stranice).

U ovom periodu razrađuje poznate likove Knjigoljuba i Copyrka te se u 2018. godini posvećuje kompjuterskoj animaciji i iduće godine izlazi animirani film. Film “Predstavljanje Knjigoljuba”  samostalno je napravljen uz posuđivanje ženskih glasova i glazbe. Uspjeh filma ga je ohrabrio pa se odlučio upustiti u novi nastavak filma pod imenom “Pošto ispit” koji je sad u fazi proizvodnje a njegov napredak možete pratiti na facebook stranici.

Uz to, pokrenuo je METRONOM, dio na ovoj web stranici namjenjen opisivanju starih davno pročitanih naslova knjiga, ploča i fima s manjim ili većim vremenskim odmakom tj. upravo onim što možete pronaći na našim policama

O nama

KNJIGOLJUB

Knjigoljub mitsko biće koje boravi tamo gdje ima puno Knjiga
Knjigoljub

Kad u bijelom svijetu ne brani plemenitost i širinu uma od oholosti i banalnosti, Knjigoljub dane i noći provodi u antikvarijatu Ezop, šunjajući se na potezu između beletristike i stručne literature. Ako ćemo pošteno, često zađe i među gramofonske ploče i CD-ove, a ne bi trebalo čuditi ni ako ga se zatekne kako prelistava razglednice. U to svoje malo carstvo stigao je, igrom slučaja, još 2003., netom nakon otvorenja antikvarijata, da bi danas u njemu stolovao kao spasitelj, pomagač, ali i svojevrsna maskota. Premda je duhom prisutan posvuda gdje ima pismenosti, njegovi se pothvati odvijaju iza kulisa, daleko od očiju javnosti. Budući da je samozatajne ćudi, teška je srca pristao na megalomansku ideju Ivice, vlasnika antikvarijata, da zgrće bogatstvo snimajući o njemu filmski serijal. Ta skromnost razlog je i tomu što se o njemu ne zna mnogo. Nemoguće je pouzdano mu utvrditi porijeklo, jer svaki pokušaj da se od njega izvuče kakav biografski podatak vješto otklanja skretanjem na drugu temu, vilenjačkim metahumorom ili jednostavno – šutnjom. Zasad znademo tek da se radi o biću fantastičnih, natprirodnih sposobnosti, u koje se ubrajaju letenje, ulazak u ljudske snove, slušanje glazbe bez pomoći uređaja za reprodukciju zvuka i fizička snaga nesrazmjerna tako sićušnu tijelu. Ipak, Ivica se sjeća kako je Knjigoljubu jednom prilikom, kad je zbog mnoštva novih naslova bio u neobično blagoglagoljivu raspoloženju, pobjeglo da je u život pristigao »na posljednjem valu povijesti dok se izlijevala iz vječnosti«. Knjigoljub će zaposlenicama rado pružiti podršku i riječ utjehe nakon što im Ivica natrlja nos zbog slabog prometa ili previše odobrenih popusta. Ili nakon što su, ne daj Bože, poželjele slobodan dan. Da, šef je tankih živaca, a ako mu pažljivije promotrite naizgled nevine oči, sigurno ćete primijetiti kako u svakom, baš kao u crtanom filmu, treperi po jedan zlaćani dolarski znak. Srećom, tu je Knjigoljub da izglača izgužvano.

 

O nama

COPYRKO

Copyrko
Copyrko

Ako bismo nekomu željeli ukratko opisati negativne strane tehnološkog napretka i kompjutorizacije, mogli bismo mu jednostavno predstaviti Copyrka. Za početak, već to njegovo ‘umjetničko’ ime, koje si je sâm dodijelio, kao kljasti hibrid engleske osnove i hrvatskog sufiksa, dovoljno govori o djetinjasto slijepoj odanosti engleskom, jeziku digitalnog doba. Potječe iz duge loze prevaranata, mutikaša, lopova, falsifikatora, plagijatora i ratnih profitera te mu generacijama nepošteno stjecano bogatstvo danas omogućava da lagodno živi u urbanoj vili u predgrađu, vodeći sve svoje poslove – hakiranje, trgovanje informacijama, industrijska špijunaža, političke malverzacije – isključivo iz hobija, iz ljubavi prema muljanju. Njušeći prilike za lakom zaradom, njegova je obitelj kroz povijest ljudskog roda obišla cio svijet. Uoči Prvog svjetskog rata skrasili su se na Balkanu, a osamdesetih godina 20. stoljeća mali Copyrko stigao je u Osijek iz Bugarske. Umrežen s ostatkom obitelji razasutom po državama bivše Jugoslavije, danas je voditelj hrvatskog ogranka njihove organizacije. Zapošljava jednog stalnog batlera-šofera koji mu kuha, pere, čisti kuću, obrezuje živicu te posreduje pri manjim kriminalnim radnjama. Tog bivšeg inženjera strojarstva čija je firma propala u privatizaciji, početkom devedesetih godina 20. stoljeća, Copyrko plaća stanom, hranom i povremenim džeparcem, a osobito ga zabavlja njegovo ponižavanje. Izviđajući o Copyrkovim planovima, Knjigoljub je jednom svjedočio prizoru batlera kako, odjeven kao havajska plesačica, zabavlja ovoga plešući s golemim udavom na ramenima. Drugi put batler je, s mašnicom na glavi, jeo žive žohare. Ostale sluge i suradnike Copyrko kupuje po potrebi. Premda je opremljen najsuvremenijom tehnologijom i elektronskom opremom, njih ne koristi za učenje, osim ako učenje ne podrazumijeva razvijanje hakerskih sposobnosti. Od osnova bontona do svakog oblika kulture – estetika je za njega neosvojiva tvrđava. Prazninu koju osjeća u uvenuloj duši pokušava ispuniti masnom brzom hranom, hamburgerima i pizzom, što ga je s godinama dovelo do ozbiljne pretilosti. S tim se stanjem pomirio tako što je dao izraditi posebno rastezljivo, tzv. multi-odijelo, koje se prilagođava novim kilogramima osvojenim neprestanim sjedenjem pred kompjutorskim ekranom.

Istinu o Copyrku kao i Knjigoljubu i gdje sve to vodi pogledajte na https://copyrko.hr/