Pizza na 260 načina
Aldo Ivanišević, Autor
Pizza na 260 načina
Autor: Aldo Ivanišević
Stanje: Rabljeno
Uvez: Tvrdi
Format: 24x17
Izdavač: August Cesarec Zagreb
Godina: 1986.
Stranica: 338
Jezik: Hrvatski
Cijena: 9,90 €
Opis:
Uvod:
U današnje vrijeme »brze« prehrane bogato nadjevena i ukusna pizza može razriješiti problem kako jednostavno prirediti ručak ili večeru. Pizzu se može naručiti i brzo dobiti u jednoj od brojnih pizzeria, ali se isto tako lako pizzu može pripremiti i u domaćinstvu. Pri ruci su čak i gotova smrznuta tijesta, a namirnice za nadjev mogu se nabaviti u svakoj prodavaonici prehrambenih proizvoda.
Uz činjenicu da se pizza priprema lako i ispeče brzo, jednako je važno i to da se radi o zdravom jelu koje obiluje svim, čovjeku potrebnim, prehrambenim sastojcima. Tijesto pizze osigurava ugljikohidrate, ulje pruža potrebne masnoće, sir sadrži bjelančevine, a gljive, rajčica i drugo povrće daju vitamine i minerale. U svemu, s prehrambenog stajališta, pizza je vrlo prihvatljivo jelo koje je hranjivo, a ne nosi suviše kalorija. Prehrambena vrijednost pizze kreće se od 400 do 800 kalorija (oko 1700 do 3400 džula).
U pripremanju pizze svatko se osjeća »velikim majstorom kuhinje« jer mu ovo jelo dopušta da maštovito upotrijebi najdraže namirnice. U nadjev za pizzu može se staviti gljive, povrće, začinsko bilje, sir, voće, meso, ribu (svježu ili konzerviranu), meso školjaka ili rakova, pa čak i rižu ili tijesto. No, kombinirati treba s mjerom, želi li se postići sklad u korištenju izabranih sastojaka.
Pizza je doživjela izvanrednu popularnost u drugoj polovici ovog stoljeća. Ipak, ne radi se o jelu koje je izmišljeno nedavno. Dapače, pizza se priređivala za jelo i pred tisuću i više godina. Tada su recepti bili drukčiji, bolje rečeno bili su siromašniji jer nisu sadržavali rajčicu koja je stigla u Evropu tek krajem petnaestog stoljeća, nakon Kolumbova putovanja u Ameriku.