Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Postom do zdravlja

Arnold Ehret, Autor

Postom do zdravlja

Autor: Arnold Ehret

Stanje: Novo

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2006.

Stranica: 140

Jezik: Hrvatski

Novo stanje

Cijena: 2,90 €

Opis:

Uvodne misli
“Istina ne nosi masku; ona se ne klanja ni pred kojom ljudskom svetinjom; ne traži poseban status niti aplauz. Ona samo moli da ju se sasluša.” (Redfield)
“Neznanje je jedina tragedija našeg života. Neznanje je uzrok svih bolesti, preranog starenja i smrti. Neznanje je grijeh koji čovjek nesvjesno čini i za što je nevin kažnjen, jer – neznanje ne štiti od kazne.” (Ehret)

Nagomilana sluz je uzrok svih bolesti
Prehrana namirnicama koje ne stvaraju sluz, sa povremenim kurama posta je čarobni štapić koji našoj modernoj civilizaciji može ponuditi novi život.
Vjerujem da se sve bolesti (neovisno o medicinskom nazivu) sastoje od opterećenja tijela otpadnim tvarima, stranim tijelima, sluzi ili zaostacima metabolizma.
Svatko tko živi na miješanoj hrani koja se sastoji od ugljikohidrata (šećera i žitarica) i/ili od životinja (meso, mlijeko, jaja) u svom tijelu ima (u većoj ili manjoj mjeri) nakupljenu sluz koja mu začepljuje krvožilni sustav.
Meso, žitarice, krumpir, šećeri…nisu hrana koja je dovoljno prilagođena za čovjeka. One tvore u tijelu ljepljivu gustu masu koja na kraju dovodi do začepljenja organizma. Sluz se u poodmaklom stadiju pretvara u gnoj. Prirodni organi za izlučivanje ne mogu izaći na kraj sa tim, sluz ulazi u krv i uzrokuje pregrijavanje, upalu i bolove.
Kada pacijentu dajemo samo hranu bez sluzi, probava je oslobođena i orijentira se na rješavanje te sluzi. Sluz će se izlučiti putem mokraće i stolice. Ako je bolest već toliko uznapredovala da je došlo do raspadnutog staničnog tkiva, doći će do izlučivanja gnoja.
Čim se prekine sa unosom sluzi iz umjetne hrane (tvornička hrana), životinjskih namirnica, krumpira, žitarica krvotok napadne tu sluz i gnoj i odvodi ih putem mokraće i stolice, a kod jako inficiranih tijela – kroz sve raspoložive otvore i sluznicu.

Bakterije nisu uzrok nego posljedica
Tajnu bacila je lako riješiti: nagomilano začepljenje sluzi krvnih žila vodi raspadanju, truljenju i vrenju. Kada kuhamo krumpir, žitarice ili meso dobivamo želatinski škrob (sluz) kakvu koriste stolari ili knjigoveže za lijepljenje. Ta sluzna nakupina uskoro postaje kisela, gnjili i pruža pogodno tlo za razmnožavanje gljivica, plijesni i bakterija. Bakterije napadaju bijela krvna zrnca a ne obratno, jer se potpuno ili djelomično sastoje od sluzi. Uzroci bolesti nisu bakterije i virusi, već nezdrava hrana (njen neprobavljen otpad nagomilan u tijelu) koja omogućava njihovo miljunsko razmnožavanje.

Voće kao idealna hrana
Čovjek je voćojed biološki. Prije nego je posato lovac živio je samo od voća. Čovjek može dulje vrijeme živjeti samo od jedne vrste voća. Voćni šećer (fruktoza) je doduše ljepljiv, ali ga tijelo posve iskoristi kao pogonsko gorivo i ostavlja za izlučivanje samo tragove celuloze, koja se (zato jer nije ljepljiva) odmah izlučuje iz organizma.
Voće je najprirodniji lijek na svijetu. Samo ono privlači i oslobađa sluz, otrove i čisti krv.
Sunčeva hrana=na suncu dozreli plodovi voća i zeleno lisnato povrće=hrana koja ne stvara sluz u tijelu.

Manje jela je ključ
Mi ne živimo od onoga što jedemo, nego od onoga što probavimo, što naš organizam prihvati.
Vegetarijanstvo ne može zanijekati da se neki uživaoci alkohola i mesa mogu pohvaliti dobrim zdravljem, velikim uspjesima i dubokom starošću. Pojedinačno, toliko dugo dok jedu u malim količinama. Uživaoc alkohola možda može dočekati starost, ali žderač nikada. Što osoba manje jede, njeno tijelo ima više vremena da se orjentira na čišćenje i izbacivanje nusprodukata metabolizma.
Također, osoba koja konzumira meso i alkohol u umjerenim količinama nalazi se u znatno boljoj poziciji od vegetarijanca koji mnogo jede. Manje jela je ključ. Pivo je npr.na duge staze bezazlenije od kroničnog natrpavanja sluzavom hranom. Previše jela se manje osvećuje kod konzumiranja mesa nego kod pretjerane konzumacije škroba, budući da škrob stvara više sluzi.
Prejedanje slabi tijelo, a stimulansi ga opet čine poletnim – to proizvodi želju za otrovima poput alkohola, duhana, kave, čaja.
Ako se nikako ne možeš odreći hrane koja stvara sluz – svaki zalogaj temeljito sažvači u kašu.
Tko se ne može nikako odreći kruha, trebao bi ga jesti u obliku tosta. Kruh prženjem gubi na štetnosti – škrob se djelomično uništava. Krumpir (također škrobna namirnica) bi trebalo jesti također dobro pečenog, u ljusci.
Ako se bolesni organizam može regenerirati postom, zar nije logično da zdravo tijelo treba jako malo hrane da bi ostalo zdravo, snažno i izdržljivo?

Zašto postiti?
Nitko neće čistiti vodovod nekog grada čiji su filteri začepljeni, bez da prethodno isključi dovod vode. Tako je i sa tijelom. Da bi se očistilo, potrebno je prekinuti unos hrane koja stvara sluz.

KAKO POSTITI?

Pripreme za post
Pripremite se za kuru posta prijelaznom hranom – određenim periodom u kojem ćete se hraniti samo hranom koja ne stvara sluz. Ako ste prije uzimali lijekove budite posebno oprezni i produžite razdoblje prijelazne hrane.
Prvi post ne smije biti dug. Izmjenjujte kraće kure posta sa danima konzumacije hrane koja ne stvara sluz. Pripremajte se za post postepeno privikavajući tijelo na razdoblje neuzimanja krute hrane. Kod dugog posta se sužavaju krvne žile koje se neprekidno pune sluzi i opasnim starim lijekovima. Nitko to ne može izdržati bez narušvanja životne snage. Treba postepeno produžavati dane posta. Prvo post bez doručka (preskakanje doručka, odnosno, uzimanje samo sokova u jutarnjim satima), pa s jednim obrokom (najbolje oko 15-16h), pa jednodnevni, pa dvodnevni…I to se izmjenjuje sa prehranom bez sluzi u razdobljima između.Tako se krv poboljšava postepeno i lakše se bori sa oslobođenim otrovima.
Dan prije posta uzmite prirodni laskativ.

U toku posta
Čistite crijeva najmanje svaki drugi dan.
Boravite što više na svježem zraku.
Šetajte ili lagano gimnasticirajte samo ako osjećate da imate dovoljno snage.
Ako ste umorni i slabi – legnite i odmarajte.
Biti će lošijih dana, kada otrovi dospiju u krvotok. Osjećati ćete se loše dok ne izađu/ prođu kroz bubrege. Tu mogu pomoći limunov sok sa žličicom slada (i sve voćne kiseline općenito) – to pomaže neutralizirati i rastvoriti ljepljivost sluzi i gnoja.
Lagano ustajte iz kreveta.
U toku posta je najbolje piti voćne sokove, ne više od 2-3 litre dnevno. Ali, treba biti oprezan sa voćnim sokovima jer mogu pridonijeti bržem izbacivanju otrova a da ne pokrenu stolicu. Ovisno o opterećonosti vašeg tijela sa sluzi, uzimajte sokove od povrća kako biste usporili izlučivanje.

Prekid posta
Čim napunite želudac hranom, proces izlučivanja se prekida i vi se osjećate bolje. To je paradoks kod ljudi koji puno jedu, koji su ovisni o hrani. Što više čovjek ima otpadnih tvari, tim više “mora” jesti da bi prekinuo izlučivanje i smanjio neugodne simptome. To je i razlog zašto ljudi prekidaju post i misle da nije zdrav. Kada osjete znakove slabosti pripisuju ih nedostatku hrane, a ne otrovima koji su se oslobodili iz staničnog tkiva i kolaju tijelom i krvotokom.
Prvi obrok nakon posta treba imati laskativnu a ne hranjivu vrijednost.
Najbolje laskativno djelovanje ima voće. Ali to ne smijete uzimati ako svoje tijelo već niste pročistili dugim razdobljem konzumiranja isključivo namirnica koje ne stvaraju sluz, jer može biti opasno. Najbolje je uzeti neko neškrobno povrće, npr. špinat na pari.
Post se prekida sirovim ili kuhanim povrćem. Zatim možete uzeti krišku tosta. Voće smijete jesti tek puno kasnije.
Nakon prekida posta, 2-3 sata nakon prvog obroka, trebali biste imati stolicu. Ako je nemate, pomognite si laskativom, jer je opasno ako nemate stolicu. Nakon prvog obroka, sa hranom, izlaze oslobođene otpadne tvari i sluz. Opasno je za organizam ako to ostane u njemu.

Ljepe crte lica, čistoća i zdrava boja tena, jasnoća i prirodna veličina očiju, šarm izraza i boja usana stare i postaju neugodni za oko kako se u želucu i crijevima nakuplja masa sluzi. Vidio sam ljude koji su se kurom hrane bez sluzi pomladili i toliko proljepšali da nisu bili za prepoznati.