Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Čovjek i njegova bolest

Osnove antropološke medicine

Arthur Jores, Autor

Čovjek i njegova bolest

Osnove antropološke medicine

Autor: Arthur Jores

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 1998.

Stranica: 173

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 4,90 €
(~36,92 kn)

Opis:

Današnji je čovjek u mnogočemu ispao iz reda. Ne voli trpjeti i stoga promašuje moć dozrijevanja koju u sebi nosi patnja. Najradije bi i ne umrijeti. Htio bi ne oboljeti, ne starjeti, ništa ne riskirati i protiv svega se osigurati. I tako promašuje veliku školu starenja, smrt kao prijateljicu i život kao smjelost. Sve se to odvija u tamnici njegova Ja. Život tako biva jednoličan i prazan jer je postao suviše izvanjski, suviše ravan i udoban… Nezadovoljno Ja tada bježi u bolest.

Prirodoznanstvena medicina u stanju je razjasniti uzrok onih bolesti koje su čovjeku zajedničke s biljkom i životinjom. Životinja u sebi posjeduje sklad, a čovjeku je on dan kao zadatak.

Čovjek je općenito sklon uzroke svojih smetnji tražiti u izvanjskom svijetu. A o tome zaista više odlučuje nutarnji svijet. Postoje specifično ljudske bolesti koje se lijekovima ne mogu izliječiti. One imaju ontološku funkciju koja je usko povezana s činjenicom ostvaruje li čovjek ili ne ostvaruje svoju mogućnost životnog razvoja.

Pisac ustanovljuje da u specifično ljudskim bolestima medicini dosad nije uspjelo otkriti uzrok ni jedne jedine od njih, a to je to ozbiljnije što je njihov broj znatno veći negoli se pretpostavlja. Ono što je ona spoznala – na temelju proučavanja sisavaca – samo je djelomično uvjet bolesti. Njezine su kategorije međutim neadekvatne za spoznaju nutarnjih čimbenika. I budući da su joj pravi uzroci nepoznati, njezine su metode liječenja samo pomoć u nuždi, a učinak – unatoč 35.000 farmaceutskih specijaliteta – samo prolazan.