Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Banville John, Autor

Knjiga dokaza

Autor: Banville John

Knjiga dokaza

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 21x14

Izdavač: L1

Godina: 2009.

Stranica: 183

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 10,90 €
(~82,13 kn)

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Freddie Montgomery počinio je dva zločina. Što je navelo iznimno inteligentnog i obećavajućeg znanstvenika na brutalnu i krvavu igru sa svojom sudbinom? Je li imao kakav moralni alibi? Je li uopće moguće razotkriti stvarne motive svojih postupaka i što je uzrok, a što posljedica naših djela?

Freddie Montgomery nije svakidašnji lik. Nakon što odustane od obećavajuće znanstvene karijere, Freddie seli u mali gradić na Mediteranu gdje se druži s lokalnim mještanima i uživa u ispijanju rakija i koloritu toga mjesta. Zbog počinjenoga kockarskog duga, prisiljen je vratiti dilerima novac koji nema. Jedino je moguće rješenje bogata slikarska riznica njegove majke koju je ona međutim prodala.

Postoji li rješenje Freddijevih financijskih problema i jesu li oni jedini motiv zbog kojeg će Freddie počiniti strašni zločin?

I kad je počinjen, Freddie se ne kaje zbog ubojstva jer, kako sam kaže, napravio ga je zato što je morao. Ono što njega muči jest pitanje zašto ga je jedna slika toliko fascinirala da ju je morao ukrasti.

"Knjiga dokaza" izazovna je i duboka ispovijest jednoga pomračenog i opasnog uma, ali i priča vrlo lukavog, samosvjesnog i elokventnog pripovjedača koji uživa u svojoj samodostatnosti, u kojoj i sami čitatelji počinju uživati; mnogi (nažalost) shvaćajući da je taj brutalni lik i njima blizak i simpatičan.

To je knjiga koja od čitatelja traži da napusti svoje predrasude i očekivanja i prepusti se tekstu – psihološkom krimiću, karakternoj studiji, filozofskoj raspravi u jednome – dovedenom do apsolutnog jezičnog savršenstva.