Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Skladba svijeta

Platonov Timej

Barbarić Damir, Autor

Skladba svijeta

Platonov Timej

Autor: Barbarić Damir

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: Matica Hrvatska Zagreb

matica hrvatske logo

Godina: 2017.

Stranica: 466

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 300,00 € (~2.260,35 kn)

Cijena: 32,90 €
(~247,89 kn)

Opis:

»Timej će možda uvijek ostati najneusporedivije Platonovo djelo, kao što je dugo vremena vrijedio kao njegovo glavno djelo. Takve mješavine svećeničkog dostojanstva i groteskne šale, najviše apstrakcije i najšire empirije, matematike i fantastike ranije nije bilo, a niti se ikada ponovno pojavila. (…) Nijedna prava prirodna znanost ne može postojati bez toga da zna za svoju vlastitu povijest. A u toj povijesti jamačno nema nijednog pojedinačnog pisanog djela koje je djelovalo tako duboko i tako široko kao što je to slučaj s Timejem. Napisati povijest njegova utjecaja bila bi velika zadaća, za koju bi se historijsko istraživanje moralo povezati s prirodoznanstvenim i medicinskim« (Paul Friedländer)

»Platonov dijalog Timej jedna je od prvih rasprava o filozofiji prirode u cjelokupnoj zapadnjačkoj povijesti, koja je možda više od bilo koje druge utjecala na povijesni hod filozofije prirode i prirodne znanosti. (…) Iznimna, štoviše središnja važnost Platonova Timeja u dugom razdoblju europske povijesti sve do sedamnaestog i osamnaestog stoljeća, počivala je na kasnije više nikad dostignutoj sintezi kozmoloških, prirodoznanstvenih, psihologijskih, fizio-logijsko-medicinskih spoznaja s onima čisto teoretske, naime ontologijske, teologijske i etičke naravi. (…) U novije vrijeme, poglavito od tridesetih godina 20. stoljeća, učestalo se javljaju pokušaji da se naučavanja izložena u Timeju povežu s najnovijim fizikalnim spoznajama, prvenstveno onima polučenima u obzoru kvantne fizike i teorije fluidnih čestica i polja« (Damir Barbarić).

Ovim prijevodom i komentarom Timeja Damir Barbarić nastavlja svoje dugogodišnje intenzivno bavljenjem Platonovom filozofijom, rezultati čega su sabrani u mnoštvu studija i članaka objavlje­nih u Hrvatskoj i inozemstvu te u knjigama: Poli­tika Platonovih ‘Zakona”. Uvod u studij Platona, Zagreb 1986. (drugo, pregledano i dopunjeno izdanje Zagreb 2009); Platonova ‘Politeia’. Knji­ga šesta i sedma. Uvod, prijevod i komentar, Zagreb 1991; Ideja dobra, Zagreb 1995; Anblick Augenblick Blitz, Tübingen 1999; (ur.): Platon. Das Gute und die Gerechtigkeit, Würzburg 2005; Annäherungen an Platon, Würzburg 2009; Chora. Über das zweite Prinzip Platons, Tübingen 2015.