Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Baudelaire Charles, Autor

Cvjetovi zla + singl

Autor: Baudelaire Charles

Cvjetovi zla + singl

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: Matica Hrvatska Zagreb

matica hrvatske logo

Godina: 1978.

Stranica: 418

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 31,90 €

Opis:

Charles Baudelaire (Pariz, 9. travnja 1821. – Pariz, 31. kolovoza 1867.) bio je francuski pjesnik i kritičar.

Njegovo djelo sadrži elemente romantizma i orijetaciju simbolista. Uz zbirku pjesama “Cvjetovi zla”, koju mnogi smatraju najvažnijim lirskim djelom 19. stoljeća, napisao je i zbirku pjesničkih crtica “Spleen Pariza”, kojima je stvorio novu pjesničku vrstu. Pisao je sjajne likovne kritike, a istaknuo se i kao prevoditelj. Bio je jedan od prvih Francuza koji je upozorio na Wagnerov genij. Obilježen kao bludnik i odbacivan kao simbol boemstva i nemorala, svojim je pjesmama proširio područja poetskog, otkrio suvremenicima čitave predjele novih ljepota i grozota. Ni za života, ni prvih desetljeća nakon smrti nije stekao zasluženo priznanje.

Danas priznat kao vrhunski pisac francuske poezije, Baudelaire je postao klasikom. Barbey d Aurevilly vidi u njemu jednog Dantea jedne posrnule epohe

Kroz svoje djelo, Baudelaire je nastoja istkati i pokazati veze između zla i ljepote, nasilja i naslade (Mučenica). Usporedo svojim zastrašujućim pjesmama (Semper Ædem) ili za njegovo doba skandaloznim (Delphine i Hyppolite), on je izrazio melankoliju (Mœsta et errabunda) i zavist uostalom (Poziv na putovanje).