Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Zagrebački Kvartet

100 Godina

Borko Špoljarić, Uredio

Zagrebački Kvartet

100 Godina

Uredio: Borko Špoljarić

Stanje: Novo

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Leykam international

Godina: 2019.

Stranica: 288

Jezik: Hrvatski

Novo stanje

Cijena: 18,90 €
(~142,40 kn)

Opis:

Najstariji i najugledniji hrvatski komorni ansambl – Zagrebački kvartet u sezoni 2018/2019 obilježava veliku obljetnicu, 100 godina od utemeljenja.

Zagrebački glazbeni brand, prvorazredna kulturna institucija i naš kulturni ambasador, Zagrebački kvartet dočekan je 1919. kao davno očekivani Mesija zagrebačke glazbene scene. Otad je u gostovao na svim kontinentima i u najprestižnijim glazbenim centrima.

U povodu 100. obljetnice, modernom i reprezentativnom knjigom na dva jezika, Zagrebački kvartet želi trajno zabilježiti bogatu umjetničku djelatnost, koncerte, gostovanja i turneje, ugledne članove, najviše nagrade, foto-materijal, programe i plakate, recenzije, repertoar i diskografiju tijekom 100-godišnje djelatnosti.

Ova knjiga je svjedočanstvo iznimnog umjetničkog puta ovog ansambla, ali i Zagreba kao srednjoeuropske prijestolnice kulture. Na taj način Zagrebački kvartet dobio je izdanje za promociju hrvatske i zagrebačke kulture na brojnim gostovanjima diljem svijeta.

25. travnja 1919., koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda ustanovljen je Zagrebački kvartet.

Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom devedeset godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija,Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.

Zagrebački kvartet je odsvirao preko 4.000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao npr. Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd.

U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo Vladimir Nazor dodjeljena 2009 godine.