Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Bukowski Charles, Autor

Zabilješke starog pokvarenjaka

Autor: Bukowski Charles

Zabilješke starog pokvarenjaka

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: August Cesarec Zagreb

August Cesarec - Zagreb

Godina: 1985.

Stranica: 234

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 11,90 €
(~89,66 kn)

Opis:

… I tu je tajna uspjeha Charlesa Bukowskog. U stoljeću u kojem Amerikanci svoj bunt i otpor izriču na sve moguće načine, Bukowski to čini najsuptilnije, neopterećen ikakvim idejnim balastom, ičim što bi ga moglo dovesti u poziciju nekakvoga proroka. Uostalom, i sam je Bukowski rekao da su ga oduvijek zanimale samo priče i žene. Ako se nađe i koja kapljica tim bolje.
U Bukowskog je teško iščitati Salingerov egzistencijalizam, Hemingwayev prosvjed protiv rata i nasilja, niti Kerouacovu romantiku individualca, Ginsbergov »krik«, Burroughsov eksperimentalizam, Huxleyjev new age, čak ni Millerovu artificijelnu erotiku, još teže Fitzgeraldov moralizam ili Dreiserov sociologizam. Unatoč tome, Bukowski je, začudo, iako uz dosta »hoda po mukama«, uspio postati kultnom (od mnogih navedenih i kultnijom) figurom undergrounda i novih američkih »izgubljenih generacija«, ma što pod tim pojmom razumijevali.
Zbog čega? Zbog toga jer su sve »velike« teme i »krucijalni« problemi u Bukowskog sažeti i izraženi na jednoj jedinoj razini: razini čiste zajebancije.