Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Držić Marin, Autor

Novela od Stanca, Dundo Maroje

Autor: Držić Marin

Novela od Stanca, Dundo Maroje

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x12

Izdavač: šK

Godina: 1999.

Stranica: 223

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 6,90 €
(~51,99 kn)

Trenutno nema na stanju!

Opis:

“Dundo Maroje” jedna je od najpoznatijih komedije dubrovačkog dramatičara Marina Držića i jedan od najpoznatijih književnih djela dubrovačke renesansne književnosti.

Radnja se temelji na sukobu oca i sina, starog škrca i razmaženog rasipnika, dok glavnu ulogu u zapletu radnje ima sluga Pomet. Pomet je uz još jednog slugu voditelj radnje i neočekivani junak. Iako djelo nije završeno, pretpostavlja se da će završiti sretno u kojem će svaki lik dobiti ono što je zaslužio, ali u tome biti i (donekle) zadovoljan.

“Novela od Stanca” je komedija koju je napisao Marin Držić. Ona je jedina njegova komedija koja je ostala posve očuvana.
Budući da je napisana za zabavu, ovo djelo u sebi ima mnogo elemenata farse. To znači da nema neku veliku književno-umjetničko vrijednost jer ne služi ničemu osim zabavi publike. Djelo ne kritizira društvo, niti pojedinca, jedno se njemu ismijava. Nema veliku ni važnu pouku, a sama radnja ne obiluje nekim velikim i zanimljivim događajima, važnim zapletima i raspletima. Ona je lagano i pitko djelo, razumljivo svima. Budući da je napisana i jednostavnim jezikom, ali i nekim vulgarnim izrazima, bila je jako zanimljiva i publici nižeg sloja. Otuda i njena popularnost. Ova komedija je zabavna, a humor gradi na lakovjernosti neukog i siromašnog čovjeka, koji misli da mu se napokon u životu osmjehnula sreća.