Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Svemir za početnike

Autor: Felix Pirani, Christine Roche

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2001.

Stranica: 176

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 5,90 €
(~44,45 kn)

Opis:

Barem 90% ili više tvari u Svemiru ne vidimo. Nitko ne zna što ona jest. Svemir se širi, ali nitko ne zna koliko dugo. Hoće li se širiti zauvijek ili će se urušiti u Velikom sažimanju – možda obrnutom Velikom prasku? Je li točno: takvi smo kakvi jesmo jer je Svemir takav kakav jest – a ne obrnuto?
Galaktike su sastavni dijelovi Svemira, ali kozmolozima nije posve jasno kako galaktike nastaju. Da bi pomirili teoriju s opažanjima, moraju pretpostaviti kako se galaktike uglavnom sastoje od tvari koju ne mogu otkriti. Je li kozmologija u krizi?
Od Aristotela do Newtona, Einsteina i kvantne mehanike, Svemir za početnike propituje revolucije u fizici i astronomiji koje su zacrtale današnju znanstvenu sliku Svemira. Opisuje mjerila stvari, cd atoma do galaktičkih superjata te skicira kozmološke teorije utemeljene na Einsteinovoj općoj teoriji relativnosti kojima se opisuje širenje Svemira. Nije zaobiđena ni važnost satelitskih opažanja kozmičke pozadine. No isto je tako objašnjeno zašto trenutne teorije ne mogu pouzdano odgovoriti na pitanje je li Svemir imao “početak”.