Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Biblijska teologija staroga i novoga zavjeta

Mato Zovkić preveo, Autor

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Kršćanska sadašnjost

Kršćanska sadašnjost

Godina: 1980.

Stranica: 496

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 49,00 kn

Opis:

Po mandatu hrvatskih bibličara preveo sam s engleskog tri sveska Harringtonova uvoda u Sveto pismo koje je objavila Kršćanska sadašnjost (Uvod u Bibliju — spomen objave, 1977; Urod u Stari zavjet — spomen obećanja, 1977; Uvod u Novi zavjet — spomen ispunjenja, 1975). U tim knjigama čitaoci hrvatskog jezičnog područja mogu naći čitku sintezu današnje introdukcijske biblijske znanosti koja govori o nastanku, kanonu i tumačenju SP općenito te o nastanku, literarnom sastavu i teološkoj poruci pojedinih knjiga Starog i Novog zavjeta.
Cjelovit program teološkog studija uključuje osim uvoda u pojedine knjige SP također egzegezu odabranih poglavlja i na kraju doktrinalnu sintezu cijele Biblije. Ovu doktrinarnu sintezu pruža biblijska teologija kao disciplina koja obrađuje glavne starozavjetne i novozavjetne religiozne misli bez želje da bude odviše sistematična i ukalupljena. Noviji dokumenti crkvenog učiteljstva zahtijevaju da se takva disciplina obavezno uvede na teološkim učilištima na kojima studiraju pripravnici na ministerijalno svećeništvo.
Tražeći medu stručnom literaturom djelo koje bi bilo katoličko, znanstveno i dovoljno prilagođeno okviru redovnog teološkog studija, kako bih ga preveo kao organsku dopunu Harringtonovu uvodu, uvidio sam da toj svrsi vrlo dobro odgovaraju prilozi iz Jerome Biblical Commentary koji je izašao god. 1968. u SAD. To je katolički znanstveni komentar cijelog SP na kojem je kroz 7 godina radilo 50 američkih bibličara. Osim uvoda u pojedine knjige i komentara redak po redak, djelo donosi zaokružene priloge o inspiraciji, kanonu, apokriflma i kumranskim rukopisima, hermeneutici, biblijskoj arheologiji i geografiji, povijesti Izraela, izraelskim religijskim institucijama, starozavjetnoj i novozavjetnoj biblijskoj teologiji.