Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Goethe Johann Wolfgang, Autor

Faust – prvi dio

Autor: Goethe Johann Wolfgang

Faust – prvi dio

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Godina: 1955.

Stranica: 335

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 5,90 €

Opis:

Goetheovo djelo “Faust” po vrsti je tragedija, a smatra se jednom od najvećih djela njemačke književnosti. Goethe se djelom bavio veći dio svojeg života, a drugi dio završio je neposredno prije smrti. Drama je napisana u dva dijela, a namijenjena je prvenstveno čitanju, a ne izvođenju. Prvi dio objavljen je 1808., a drugi 1832.

U prvom dijelu naglasak radnje je na samoj prodaji Faustove duše vragu te njihovom putovanju u potrazi za neotkrivenim tajnama dotad nepoznatog zadovoljstva u životu, a u drugom dijelu naglasak radnje prelazi na filozofske i mistične teme koje se u djelu obrađuju. Drugi dio također je podijeljen na pet činova te se u njima opisuju razni događaji različitih tematika, dok se događaji iz prvog dijela više ne spominju. Drugi dio započinje Faustovim buđenjem te činjenicom da je spreman na nove avanture.

Djelo “Faust” utemeljeno je na dobro poznatoj legendi o Faustu, čovjeku koji je prodao dušu Vragu, kako bi spoznao nadnaravne moći te tako otkrio sve tajne o životu i svijetu koje su mu kao običnom čovjeku bile nedostupne. Prema legendi, Faust je osuđen na propast od samog početka te njegova duša na kraju pripadne Vragu.

Goethe piše drugačiju priču u kojoj želi pobliže istražiti različite teme, poput filozofije, religije, politike i kulture. Na samom početku djela naglašava se njegovo nezadovoljstvo jer je stekao sve znanje koje je mogao steći običnim putem, a sad traži nešto što bi mu omogućilo spoznaju viših znanja, nedostupnih običnom čovjeku. Pojavljuje se vrag Mefistofeles, koji je u raju sklopio dogovor s Bogom da će Fausta staviti na kušnju i uspjeti ga izvesti na krivi put, dok je Bog siguran da će Faust ostati njegov vjerni sluga. Mefistofeles nudi Faustu ponudu koju ne može odbiti, u zamjenu za njegovu dušu i oni zajedno kreću u potragu nečeg višeg što Faust želi dostići, a Vrag tvrdi da mu može ponuditi.

Prvi dio se odvija u svijetu s kojim je Faust dobro upoznat, običan svijet u kojem nema nasumičnih promjena vremena i perioda u kojima se radnja događa, nego vražja moć biva iskušana u okruženju normalnog svijeta, dok je drugi dio potpuno različit. U tom dijelu gube se granice mjesta i vremena pa se likovi lako premještaju s jednog mjesta na drugo i iz jednog vremenskog perioda u drugi.