Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Loša znanost

Goldacre Ben, Autor

Loša znanost

Autor: Goldacre Ben

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: Oceanmore

Godina: 2014.

Stranica: 296

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 179,00 € (~23,76 €)

Cijena: 18,90 €
(~142,40 kn)

Opis:

Naslov je kao nov.

Ben Goldacre (1974.) britanski je liječnik i višestruko nagrađivani autor članaka i emisija iz područja znanosti, specijaliziran za razotkrivanje mutnih znanstvenih tvrdnji koje iznose novinari, nerazumljiva vladina izvješća, farmaceutske korporacije, uredi za odnose s javnošću i prevaranti. Od 2003. piše za list Guardian subotnju kolumnu „Loša znanost“, iz koje je nastala i ova knjiga (2008.), bezrezervno osvojivši top-ljestvice najprodavanijih publicističkih izdanja.

Svojim je člancima stekao prestižne britanske nagrade, među njima dvaput nagradu Britanskih autora s područja znanosti, nagradu Kraljevskog statističkog društva za Statističku izvrsnost u novinarstvu, nagradu HealthWatcha, kao i dva počasna doktorata.

Ironičnom kritikom šarlatana, pseudoznanosti i širitelja panike putem medija, osim slave, stekao je i mnoge neprijatelje među onima koji nas unatoč svojoj nekompetentnosti uče medicini i čak je prakticiraju, te drugima koji su se osjetili prozvanima. Stoga se Goldacre često nađe i na sudu, ali ne odustaje.

Knjiga je dosad je prevedena na 14 jezika i objavljena u 18 zemalja.

„Ne možete razumom uvjeriti ljude da se odreknu stavova koje nisu razumom stekli. Ali potkraj ove knjige imat ćete sredstva da potkrijepite – ili barem shvatite – svaki argument koji odlučite iznijeti, bilo da se radi o čudesnim lijekovima, cjepivu protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR-u), zloći velikih farmaceuta, mogućnosti da neko određeno povrće spriječi rak, poglupljavanju znanstvenog izvještavanja, sumnjivim zdravstvenim alarmima, zaslugama anegdotalnih dokaza, odnosu tijela i uma, znanosti iracionalnosti, medikalizaciji svakodnevice i još koječemu.

Vidjet ćete dokaze koji stoje iza nekih vrlo popularnih zabluda, ali usput ćete napabirčiti i sve korisno što se ima znati o istraživanju, razinama dokaza, predrasudama, statistici (bez brige), povijesti znanosti, protuznanstvenim pokretima i šarlatanstvu, kao što ćete naići i na neke od nevjerojatnih priča koje nam prirodne znanosti usput mogu ispričati o svijetu.“