Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Nos za novosti

Kratke vijesti Jamesa Jocea

Hanns Zischler & Sara Danius, Autor

Nos za novosti

Kratke vijesti Jamesa Jocea

Autor: Hanns Zischler & Sara Danius

Stanje: Novo

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Naklada Ljevak

ljevak nakladnik

Godina: 2009.

Stranica: 174

Jezik: Hrvatski

Novo stanje

Cijena u knjižari: 139,00 € (~18,45 €)

Cijena: 6,90 €
(~51,99 kn)

Opis:

Listopad 1904. Dvadesetdvogodišnji James Joyce dolazi u ‘zabačenu’ Pulu na istarskom poluotoku gdje preuzima mjesto profesora engleskog jezika. Njegov se dolazak naveliko najavljuje u mjesnim novinama. Joyce postaje izravni svjedok niza spektakularnih događaja: patetičnog uprizorenja slavlja u čast ubijene carice Sisi, predstava jednog putujućeg kina i bujice fotografija i vijesti iz rusko-japanskog rata…

Hans Zischler i Sara Danius pokazuju nam kako te sveprisutne, dotad zanemarene ‘kratke vijesti’, faits divers, ulaze u dnevne novine i kino programe te se prerađene pojavljuju i u tekstovima mladog pisca. Ta ‘zbrka svijeta’ (Alfred Döblin) bio je idealan materijal za nastanak proze iz koje će se poslije razviti Uliks.

Bogato ilustrirana novinskim isječcima, fotografijama iz filmova, reklamama, razglednicama i kartama, knjiga je, također, oblikovana u duhu Joyceovog (anti)-heroja, dublinskog propagandno-izbornog agitatora Leopolda Blooma.

Hans Zischler rođen je 1947. Glumac, dramaturg, prevoditelj, filmski i književni kritičar. Od 1967. surađivao je i u nizu filmova. 1996. objavljena je njegova knjiga “Kafka ide u kino” koja je prevedena na mnoge jezike.

Sara Danius je književna znanstvenica i profesorica na Sveučilištu Södertörn u Švedskoj. Primila je niz nagrada i bila znanstvena suradnica na Otvorenom učilištu u Berlinu. Knjige: “Između ostalog” i “Prose of the World”.