Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Horvatić Dubravko, Autor

Junačina Mijat Tomić

Autor: Horvatić Dubravko

Junačina Mijat Tomić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Mladost Zagreb

Godina: 1982.

Stranica: 107

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 29,00 kn

Opis:

Dubravko Horvatić objavio je 1982. godine roman “Junačina Mijat Tomić” u izdanju Mladosti iz Zagreba. Horvatić je svoj roman prožeo motivima iz narodnih pjesama o povijesno realnom liku Mijatu Tomiću iz 17. stoljeća (što je pisac istaknuo u predgovoru knjige) i njegovoj hajdučkoj družini, a koja se borila protiv nepravde i sijala strah među nasilnicima i pljačkašima siromašne i potlačene raje.

Gotovo svih jedanaest epizoda iz romana povezano je s događajima iz usmenih narodnih pjesama, kako bi najmlađi čitatelji doznali nešto o junačkoj prošlosti svojih predaka, jeziku i frazeologiji ondašnjega vremena. Zato se i u romanu spominju razne turske posuđenice kao što su: raja, jatagan, handžar, beg, čibuk, daidža, jarani, korbač, han itd.

Vizija hajduka Mijata Tomića prikazala ga je kao nositelja otpora prema okrutnoj vlasti uz naglašavanje bitnog hajdučkog morala: “Otimat ćemo onima koji i sami otimaju”. Roman izgrađuje lik hajduka kao posljedicu turske prisile i neljudskih odnosa prema seljacima, ženama i djeci porobljene raje, ali ne skriva ni negativne strane družine, kao što su grabežna ubojstva hajduka (sudbina Radeta od Radoče). Za razliku od epskih narodnih pjesama, gdje su eksplicitno opisane borbe između junaka, u romanu “Junačina Mijat Tomić” Dubravko Horvatić scene dvoboja i borbi približio je mlađoj čitateljskoj publici.

Od svih jedanaest priča, među najljepšima smatra se priča o Aliji Tešnjaninu, s kojim Mijat Tomić postaje kum krštenjem njegova djeteta Saliha. Upravo u ovoj priči uočava se kako roman ne nastoji negativno i stereotipno prikazati Turke, koji su od nas različiti i po jeziku i svjetonazoru, već da se ovdje radi o opreci dobra i zla. Iako je pisac preuzeo motive iz tako daleke hrvatske junačke prošlosti, tema je svakako i danas aktualna jer se nasilje bogatih i nadmoćnih nad siromašnima i nejakima događa svakodnevno. Pisac jasno ukazuje djeci kako protiv toga treba djelovati i suprotstaviti se.

Svojim romanom Dubravko Horvatić nastojao je približiti zapadnu Bosnu mlađoj čitateljskoj publici, kao što nama danas televizija približava neke druge svjetove.