Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Hrvatska pisana kultura 3 Izbor djela pisanih latinicom, glagoljicom i ćirilicom od VIII. do XXI. stoljeća

Josip Bratulić, Stjepan Damjanović, Autor

Hrvatska pisana kultura 3 Izbor djela pisanih latinicom, glagoljicom i ćirilicom od VIII. do XXI. stoljeća

Autor: Josip Bratulić, Stjepan Damjanović

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 33x24

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2008.

Stranica: 285

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 450,00 € (~3.390,52 kn)

Cijena: 29,90 €
(~225,28 kn)

Opis:

rećom knjigom Hrvatske pisane kulture akademici Josip Bratulić i Stjepan Damjanović nastavljaju s prezentacijom djela hrvatske pismenosti u vremenskom luku od VIII. do XXI. stoljeća. Cilj je ovog ambicioznog projekta predočiti svu šarolikost i sav raspon pisane kulture od VIII. stoljeća do naših dana, dakle od najstarijih spomenika pismenosti nastalih na prostoru koji su nastanili Hrvati pa sve do pisane riječi u novom mileniju.
Prvi je svezak započeo u znaku zapisa riječi u kamenu, a treći završava poviješću knjige i novom tehnologijom digitalnih zapisa.
Projekt Hrvatska pisana kultura zamišljen je i kao povijest pisma/pisama, povijest umijeća ukrašavanja teksta, povijest tiskarskog umijeća, povijest tehnologije pisanja i – ne na zadnjem mjestu – povijest isprobavanja potencijala hrvatskoga jezika.
U treći svezak uvršteni su hrvatski pisani tekstovi iz 20. i 21. stoljeća, tj. tekstovi nastali u vremenskom rasponu od razdoblja moderne – kada Hrvatska hvata priključak s istodobnim procesima u zapadnoeuropskoj kulturi i umjetnosti – do tekstova tiskanih na početku novog milenija. U ovom, trećem svesku su preduvjeti za uvrštavanje nekoga teksta doista prizivali vrijednosne parametre slične onima u sastavljanju neke antologije: u knjigu su mogli ući samo vrhovi nacionalne produkcije.
Izboru akademika Bratulića i Damjanovića, ma koliko on bio subjektivan i određen zadanim prostorom, nema se što oduzeti – sve je pomno odvagano i uravnoteženo.
Društvenu potrebu ovakve knjige nije potrebno posebno obrazlagati: riječ je o kapitalnom djelu koje, korak po korak, slijedi tragove hrvatske kulture i prati proces izgradnje kulturnog identiteta.