Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Lampedusa Giuseppe Tomasi Di

Gepard

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 22x12

Izdavač: L1

Godina: 1982.

Stranica: 285

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 4,90 €

Trenutno nema na stanju!

Opis:

U milenijskim svođenjima računa i sastavljanju popisa najboljih ovih ili onih romana ove ili one književnosti roman "Gepard" uglavnom nije zaobiđen niti najednom. Našao se u antologijama europskih, talijanskih, svjetskih, povijesnih, klasičnih i ostalih romana što je samo drugi način da se kaže kako je riječ o bezvremenom djelu, u pravom smislu riječi – klasiku.

Odmah po objavljivanju 1958. godine u Italiji roman je izazvao niz polemika i svrstavanja u tabore onih koji su u njemu vidjeli anakronizam, stilski i tematski, i onih koji su u njemu našli ono što je Italiji nedostajalo, "veliki nacionalni roman" koji se, naravno, bavi nacionalno važnim temama. Pola stoljeća kasnije polemike su više manje zaboravljene, a u prvi plan izbio je neobičan autorov život i književni sjaj jedine prozne knjige koju je napisao ali čije objavljivanje nije dočekao.

U nešto strožoj klasifikaciji, "Gepard" ide u red povijesnih romana. Fre­ska o propadanju jednoga društva, točnije vrijednosti koje obilježavaju devetnaestostoljetnu Siciliju, sa svime onime što se u kronikama te vrste očekuje – izumiranje obitelji, mutni obiteljski odnosi, žal za starim vremenima, strah od onoga što dolazi, nelagoda od "novih" ljudi koji se u odnosu na stara vremena čine barbarima.