Moja knjiga recepata
Martin Grgurovac, Autor
Moja knjiga recepata
Autor: Martin Grgurovac
Stanje: Rabljeno
Uvez: Meki
Format: 20x14
Izdavač: PRIVLAčI
Godina: 2003.
Stranica: 144
Cijena: 3,90 €
Opis:
Mažuran – potječe sa Srednjeg istoka i u prošlosti se uzgajao isključivo radi cvijeta. Lišće mu je vrlo aromatično. Kao začin najšire se upotrebljava. Dobro odgovara uz janjetinu, jela od sira, nadjeve za perad i povrće.
Metvica (nana) – je sladunjava i pomalo oštra aromatična biljka. Koristi se kao začin za sladolede, kreme i likere. Od metvice se proizvodi i vrlo ukusan čaj.
Muškatni oraščić – je plod tropskog drveta porijeklom s Mohačkih otoka. Aromatičan miris mu daju eterična ulja i pomalo je gorkog okusa. Upotrebljavamo ga za začinjavanje juha, umaka, variva, kao dodatak kosanim mesima, kolačima, likerima i sl.
Hrustavo (žeženo, pareno, princes) tijesto:
Hrustavo tijesto je kuhano-pečeno tijesto. Jaja dodajemo jedno po jedno u vruće tijesto. Ako ih naglo hladimo ili prerano otvorimo pećnicu, kolači splasnu. Prilikom kuhanja tijesta, svu količinu brašna dodamo odjednom, kuhamo lagano da nastane glatka kugla koja se odvaja od posude. Pečemo 18-20 minuta na 200-220°ºC. Prvih deset minuta pećnicu ne otvaramo da ne izgubimo paru jer će kolači “pasti”. Lim nije potrebno mazati. Najlakše ih je isjeći dok su mlaki.