Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Mažuranić Ivana Brlić, Autor

Jaša Dalmatin, potkralj Gudžerata

Autor: Mažuranić Ivana Brlić

Jaša Dalmatin, potkralj Gudžerata

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 27x20

Izdavač: Večernji list

večernji list logo

Godina: 2007.

Stranica: 191

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Opis:

Ova je knjiga objavljena 1937. godine u izdanju Dvorske knjižare Vasić, u Ilustrovanoj biblioteci. Jaša Dalmatin adolescentski je roman u kojem Ivana obrađuje temu koju je njezin otac Vladimir Mažuranić istraživao i o njoj objavio znanstvenu studiju (Melek „Jaša Dubrovčanin“ u Indiji god. 1480.-1528. i njegovi prethodnici u Islamu prije deset stoljeća, Zbornik kralja Tomislava, Rad JAZU, Zagreb 1925.). Riječ je o momku podrijetlom iz dubrovačkoga kraja (stoga se u studiji Vladimira Mažuranića on naziva Jašom Dubrovčaninom), koji u 16. stoljeća biva odveden u roblje, prodan kao rob u Carigradu te dospijeva do Indije gdje postaje namjesnikom sultana u pokrajini Gudžerat.

Jaša Dalmatin u Ivaninoj interpretaciji postaje plemenit, snažan, nadaren i izniman mladić, vizionar i graditelj, čiji je nevjerojatni životni uspjeh povezan s njegovim dalmatinskim podrijetlom. Priča o Jaši Dalmatinu ujedno je dijelom i pustolovna priča, koja se zbiva u egzotičnim krajevima i koja govori o zadatcima koje je gotovo nemoguće izvršiti, ali Jaši to ipak polazi za rukom, kao što i traži konvencija u pustolovnim pričama.

Roman nije potpuno dovršen, nego je drugi dio romana zapravo niz kraćih natuknica koje pokazuju na koji je način Ivana mislila dovršiti priču, što ipak prije smrti nije uspjela.