Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Melville Herman, Autor

Moby Dick l-ll

Autor: Melville Herman

Moby Dick l-ll

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Jutarnji list

jutarnji list nakladnik

Godina: 2004.

Stranica: 335 x 2 knjige

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 - 49,00 kn

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Roman američkog književnika Hermana Melvillea objavljen 1851. Drže ga djelom epske snage i jednim od najviših dosega američke književnosti.[1]

Priča je ispripovijedana kroz lik mornara Ishmaela, i uvodi čitatelja u svijet lova na kitove s polazištem na otoku Nantucketu u Novoj Engleskoj. Ishmael priča priču o kapetanu Ahabu i njegovoj opsesivnoj potrazi za Moby Dickom, bijelim kitom koji mu je odgrizao potkoljenicu. Ahab zapovijeda kitolovcem Pequod, a njegova potjera i bitka s Moby Dickom je simbolično-alegorijski prikaz bitke čovjeka i prirode, čovjeka i Boga, sprege dobra i zla. Pustolovno-metafizička knjiga stilski više nalikuje na drevne epove i Bibliju nego na roman napisan u bilo kojem razdoblju. Melville se služi arhaičnim i melodioznim jezikom, a psihološko portretiranje likova ga ne zanima već stvara snažne dramsko-pjesničke slike, i filozofeme visoke retorike.

Autor ga je posvetio svom suvremeniku, piscu Nathanielu Hawthorneu. U vrijeme objave roman prolazi gotovo nezapaženo.[2] Nije polučio komercijalni uspjeh, a u vrijeme Melvilleove smrti knjiga se više nije ni izdavala. U 20. stoljeću se prepoznaje njena literarna snaga te ulazi među kanone američke književnosti i na popis tzv. Velikih američkih romana (Great American Novel). Među poklonicima Moby Dicka kao jedinstvene i autentične knjige bili su William Faulkner i D. H. Lawrence.