Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Opis:

Radnja počinje pričom o mladiću i djevojci, Valereu i Elise. Valere je spasio Elise od utapanja i dok se skrbio o njoj između njih se rodila ljubav. Kako bi zadobio odobrenje njenog oca, Valere se zaposlio na Harpagonovom imanju, te je Eliseinom ocu u svemu povlađivao. Elise je s druge strane odlučila pridobiti brata na njihovu stranu.

Cleante je vrlo blizak sa svojom sestrom Elise, priznao joj je da se zaljubio i da planira pitati oca za odobrenje veze. Odlučili su zajedno pokušati pridobiti oca. Naime, iako su imućna obitelj, njihov otac je škrtac te često moraju posuđivati novac jer im otac ne daje dovoljno.

Njihov otac, Harpagon je iznimno škrt i mrzovoljan čovjek. Sumnjao je da ga sluga La Flesche potkrada pa ga je potjerao iz kuće, s tim daje prije toga pretražio sve njegove džepove i bio siguran da ništa nije ukrao. Razmišljao je o svojih deset tisuća škuda koje je sakrio u vrtu kad su stigla djeca.

Prije nego što su oni stigli progovoriti, otac ih je ukorio zbog raskošne odjeće, bojao se da će ga njihova rastrošnost osiromašiti. Zatim im je objavio kako im je pronašao svima bračne drugove. Cleante će oženiti bogatu udovicu, za Elisu je pronašao Anzelma koji ne traži miraz, a sebi je odabrao sinovu ljubav Marianu.

Cleante i Elise pokušavaju uvjeriti oca da je u krivu te ga mole da se predomisli, kad stiže Valere pa ga Harpagon pita za mišljenje. Valere se ne želi izravno suprotstaviti Harpagonu pa ipak kaže djevojci da je njen otac u pravu, kasnije savjetuje Elise da glumi da je bolesna i tako proba izbjeći vjenčanje.

Cleante je na kraju bio primoran pronaći novac za vjenčanje negdje drugdje. Sluga La Fleche spojio ga je s lihvarom koji je tražio kamatu od dvadeset i pet posto na petnaest tisuća franaka, s tim da je dvanaest tisuća dobio u novcu, ostatak u nekim nepotrebnim stvarima.

Mladić je bio ogorčen, znao je da mu je otac škrti starac, ali nije znao da je zadrt to te mjere. Uz sve to, pojavljuje se spletkarica Forsine koja služi kao posrednik između Harpagona i Mariane. Maksimalno se trudila povlađivati Harpagonu, ali na kraju nije uspjela izvući iz njega nikakvu novčanu nagradu.

Harpagon ignorira Forsine i nastavlja s priredbom svadbene svečanosti. S jedne strane želi se pokazati kao otmjen gospodin, ali ipak želi se pobrinuti da potroši na to što manje novca. Kuhar Jacques pokušava s minimalno namirnica složiti večeru, a ogorčen Valere čitavo vrijeme na suptilan način komentira očevu škrtost.

Mariane nije znala identitet mladića koji ju je spasio od utapanja. Kad ju je Forsine dovela na upoznavanje kod starog škrtca Mariane se nije htjela udati, pogotovo zato što je Harpagon, na nagovor spletkarice Forsine, stavio naočale kako bi izgledao što stariji jer mu je ona rekla da Mariane voli starije muškarce.

Mariane je tijekom upoznavanja ugledala Cleantea te je tek tad shvatila koliko je zamršena situacija u kojoj se našla. Elise i Mariane upute se na sajam, a Cleante joj preda očev dijamantni prsten kao zalog ljubavi, pri tome je mislio na sebe, a ne na ljubav njegova oca. Harpagon je pri tome sa strane bjesnio jer joj je predao nešto toliko dragocjeno.

Elise, Mariane i Harpagon su pokušavali smisliti kako nadmudriti Harpagona i spriječiti to vjenčanje. Forsine je, nakon što je saznala za ljubav mladih, odlučila da će im pomoći. Pokušat će mu uvaliti staru imućnu udovicu kako bi Harpagon zaboravio na Mariane.

No, dok su Mariane i Cleante razgovarali o svojoj ljubavi, Harpagon ih je naučio pa je odlučio izravno se suočiti sa svojim sinom i natjerati ga da prizna svoje osjećaje. Rekao je sinu kako je ipak shvatio da je prestar za Mariane i kako je mislio prepustiti nju svome sinu, ali ipak zbog netrpeljivosti koju je pokazao tijekom upoznavanja ipak će se on njome oženiti.

Cleante, ne sluteći očevu prijevaru, prizna svoju ljubav i želju da se oženi s Mariane. Između oca i sina zatim izbije velika svađa, a kuhar Jacques je bio postavljen kao sudac. No, on nije htio povrijediti niti jednog, pa je Harpagonu govorio da se Cleante odrekao Mariane, a Cleanteu je govorio kako će njegov otac dopustiti njihovu ljubav.

Otac i sin se zahvaljujući toj spletki pomire, ali samo nakratko. Harpagon zaprijeti sinu da će ga razbaštiniti i prođe pokraj La Flescha ne primijetivši da ovaj stiže iz vrta sa škrinjicom u rukama dozivajući Cleantea.

Očajni Harpagon dovede povjerenika kako bi se utvrdilo tko je kradljivac. Prvo su ispitali Jacquesa. Harpagon zatim naiđe na Valerea i napadne ga jer je mislio da je on kradljivac, samo što Valere ništa nije znao o škrinjici, pa je mislio da ga Harpagon napada zbog njegove ljubavi prema njegovoj kćeri Elise. Ne znajući da priznaje zapravo krađu, Valere priznaje krivnju i odmah prizna tko je zapravo. Njegova obitelj je iz Napulja, stradali su u brodolomu, a njega je odgojio kapetan španjolskog broda.

Ubrzo se javlja Mariane s tvrdnjom da je Valere njen brat. Objasni kako su nakon brodoloma nju i majku pokupili gusari i držali ih zatočene deset godina. Na kraju se ispostavilo da je povjerenik Anselmo njihov otac, uvjeren da mu se obitelj utopila, promijenio je ime i započeo novi život.

Sada se čitava situacija razjasnila, djeca su ucijenila Harpagona. Dali su mu škrinjicu i tako su imali dopuštenje vjenčati se kako god žele.