Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Opis:

Alternativna medicina (od latinskoga alternatus, što znači drugi ili drugačiji, u smislu izbora između dvije mogućnosti) u svim nama budi pozitivne, iskonske osjećaje za prirodu, dom i djetinjstvo.Ta kome od nas nije baka, kad smo se, recimo, bili požalili na bolove u trbuhu, ponudila šalicu toplog domaćeg čaja, koju smo ispili s djetinjim povjerenjem i uvjerenošću u sigurnu djelotvornost datog nam napitka ?!
Istini za volju, ni u skeptičnim “srednjim godinama” ne možemo se “oteti napasti” da tu i tamo pobjegnemo, makar i kriomice, za nekim od zaboravljenih naputaka za liječenje iz starih pučkih priručnika. Kod alternativne medicine postoji proturječje koje samo na prvi pogled zbunjujue: za razliku od alternativne umjetnosti, primjerice, kod alternativne medicine pridjev alternativno nužno označava nešto tradicionalno, naime baš sam povratak tradiciji, baštini. Službena se (ili empirijska) medicina koristi iskustvom, znanjem stečenim znanstvenim metodama i opitima, dok alternativna (ili tradicionalna) medicina koristi iskustvo prenošeno s koljena na koljeno, koje nije stečeno na znanstveni, nego na jednostavan, zdravorazumski način: ako nešto pomaže, znači da pomaže, i to je dobro; manje je bitno kako i zašto pomaže.
Ugled alternativne medicine, danas kao i uvijek dosada, kaljaju razni nadriliječnici i mistiflkatori, šarlatani koji se uvijek iznova pokušavaju ugnijezditi u inače čistu i neokaljanu okružju tradicionalne medicine. To, jasno, povećava nepovjerenje kod postmodernog urbanog čovjeka, koji je ionako već u ratu s vlastitom tradicijom, ili je prema njoj prekritičan. S druge se strane, naizgled paradoksalno, postmoderno doba odlikuje sve jačim povratkom prirodi i povećanom ekološkom sviješću što sve, ustvari, govori o neizbježnom povratku tradiciji. Službena i alternativna medicina su, dakako, komplementarne kategorije (one jedna drugu naizmjence tvarno i stalno dopunjuju).To znači da s gledišta službene medicine alternativna nije suvišna, nepotrebna ili nepouzdana. Isto tako alternativna med¬icina ne niječe nužnu potrebitost službene…..