Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Hrvatska enciklopedija I – IV

Autor: Naklada Izdavalačkog Bibliografskog Zavoda

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 29x22

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 1941.

Stranica: 4

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 158,90 €
(~1.197,23 kn)

Opis:

Projekt izradbe opće i nacionalne enciklopedije pod nazivom Hrvatska enciklopedija pokrenuo je krajem 1930-ih u Zagrebu književnik i publicist Mate Ujević. Iako nazivan megalomanskim projekt je nakon stvaranja Banovine Hrvatske dobio potporu vlasti i Katoličke Crkve, a članke su pisali mnogi znanstvenici sa Zagrebačkoga sveučilišta i drugih znanstvenih središta Kraljevine Jugoslavije. Enciklopedija je bila zamišljena u 12 svezaka, a tiskanje prvoga završeno je 10. veljače 1941., nešto manje od dva mjeseca prije napada Sila Osovine na Jugoslaviju.

Izdavanje enciklopedije nastavio je Hrvatski izdavalački (bibliografski) zavod, koji je djelovao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Peti svezak, zaključno s pojmom Elektrika, izdan je početkom 1945. godine. Nakon ulaska partizanskih postrojbi u Zagreb gotovo je cjelokupna njegova naklada uništena i danas je, za razliku od prva četiri, teže dostupan.

Poslije petoga sveska projekt je prekinut, ali su mnogi suradnici, među njima i glavni urednik Mate Ujević, sudjelovali u izradbi Opće enciklopedije JLZ i drugih izdanja Leksikografskog zavoda FNRJ koji je osnovan 1950. na poticaj Miroslava Krleže. Danas nosi naziv Leksikografski zavod Miroslav Krleža i uz ostala izdanja od 1999. izdaje i novu Hrvatsku enciklopediju