Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Mato Damjanović, velemajstor i novinar

Edicija šah u Slavonij, Baranji i Srijemu, knjiga broj 18

Pero Sentić, Autor

Mato Damjanović, velemajstor i novinar

Edicija šah u Slavonij, Baranji i Srijemu, knjiga broj 18

Autor: Pero Sentić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 29x21

Izdavač: AA

Godina: 2008.

Stranica: 214

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 5,90 €
(~44,45 kn)

Trenutno nema na stanju!

Opis:

U knjizi posvećenoj Mati Damjanoviću, šahovskom velemajstoru i novinaru, velikom promicatelju šahovske igre te neumornom svjetskom putniku, prikazane su njegove 220 najbolje i najljepše partije. Od 50 opširno komentiranih partija 23 je komentirao sam Damjanović tokom svoje igraće karijere, a 10 partija izuzetno za ovu knjigu. Damjanović je uvrstio i tri svoja poraza od kojih je dva opširno komentirao, a treći izbor prepustio autoru.

Vrsni znalci svog zanata dali su značajan obol komentiravši 20 partija; velemajstori: Šulava (5), Brkić (4), i Dražić (8) te međunarodni majstor Ervin Sindik (6). Također u knjizi su uvršteni komentari šahovskih velikana Korčnoja, Gligorića, Šteina, Horta, Timmana, Riblija … Mnogi komentari prvi put se publiciraju na hrvatskom jeziku. Sve partije bez oznake komentara ili s kratkim dopunama pripadaju autoru knjige.

Drugi dio knjige posvećen je izboru Damjanovićevih novinarskih šahovskih radova. Većina potječe iz prepoznatljive i izuzetno uspješne rubrike Šahovskog glasnika – Na tragu šahovskog stvaralaštva. ~

Osim autorskog teksta i komentiranih partija, knjiga je vrlo bogato ilustrirana fotografijama, crtežima, dijagramima, tabelama itd. što dodatno zadivljuje ako se uzmu u obzir skučeni produkcijski uvjeti, otežan pristup arhivskoj građi, nedostatak financijskih sredstava, itd. dakle, sve ono što sa sobom donosi samostalno upuštanje u ambiciozan izdavački pothvat bez oslonca na logistiku kakvu, u pravilu, pruža aranžman s nekim mainstream izdavačem.

Radovi gospodina Sentića su na određeni način i pionirski u našoj sredini, ne sjećam se kada sam posljednji put susreo ovako plodnog (i upornog) a samozatajnog autora, nevezano za tematiku koju obrađuje, te stoga zaslužuju prepoznavanje i podršku šire zajednice.